Ferrari е подала в Европейското патентно ведомство документи за запазване

...
Ferrari е подала в Европейското патентно ведомство документи за запазване
Коментари Харесай

Ferrari патентова 4-цилиндров двигател с електрически компресор

Ferrari е подала в Европейското патентно ведомство документи за опазване на авторските върху извънредно необикновена за италианската компания разработка - четирицилиндров мотор с електрическа надстройка, каквато към момента не се среща в създаваните серийно мотори.

Във всмукателния тракт на елемента е вградена турбина, която обаче задвижва не компресор, а генератор. Той създава електричество освен за зареждането на електромотор (на схемата е изобразен на изходния вал на двигателя), а и за нагнетател на ток. За разлика от моторите на Mercedes-Benz и Audi с електрическо наложително пълнене, което работи в тандем с обичайно турбо, патентованият от Ferrari елемент има единствено един електрически компресор.

Нагнетателят с електрическо задвижване избавя мотора от така наречен турбо дупка. Италианците обаче са показали и друга специфичност на системата - звука. Турбината в изпускателния тракт с опция за гладко контролиране на натоварването на генератора разрешава смяна в тоналността на ауспуха в извънредно необятен диапазон.

Перспективите пред патентованата система към този момент са прекомерно мъгляви. В момента Ferrari оборудва коли си единствено с 8- и 12-цилиндрови мотори, а в историята на марката е имало единствено няколко спортни болида с четири цилиндъра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР