Фернандо Симон, директор на Центъра за координация на извънредни ситуации

...
Фернандо Симон, директор на Центъра за координация на извънредни ситуации
Коментари Харесай

Испания обмисля отмяна на носенето на маски на открито

Фернандо Симон, шеф на Центъра за съгласуваност на изключителни обстановки (CCAES) сподели в изказване за RTVE, че е " доста допустимо след не доста дни " да бъде анулирано наложителното носене на маски навън, с помощта на положителния прогрес на ваксинацинноия развой и в случай че епидемиологичната обстановка продължава да се усъвършенства, оповестява БГНЕС.

Епидемиологът от Министерството на здравеопазването изясни, че да се направи мярката по-гъвкава, може първо да се обмисли от групи от популацията, да вземем за пример в жилища с висок обсег на имунизация, и " до момента в който се съблюдават други защитни ограничения ". Той обаче счита, че времето към момента не е пристигнало.

„ Все още нямаме заболеваемост, нито обсег на имунизацията, нито задоволително висок имунитет в общността за разпределяне на персоналните ограничения за отбрана “, предизвести той, когато кумулативната периодичност през последните 14 дни спадна до 152 случая на всеки 100 000 поданици и единствено две територии са останали с индикатор над 250 на 100 000, т.е. в условия на извънреден риск: Мелия и Страната на баските.

Но имунизацията напредва с положителни темпове и Симон е убеден, че е допустимо всички самостоятелни общности скоро да бъдат в подобаваща обстановка. Всеки ден сред 0,5% и 1% от популацията получава една от дозите на имунизациите, уточни той, което приближава Испания до груповия имунитет и последователно прави възобновяване растежа на инфекциите по-трудно.

„ След месец ще имаме данни за имунизация, които ни слагат в доста удобна обстановка за понижаване на ограниченията “, сподели той и дефинира кумулативна периодичност под 150 случая на 100 000 поданици през последните 14 дни като индикатор за оценката му. Здравните експерти се надяват, че епидемиологичната обстановка в самостоятелните райони ще се „ хомогенизира “, тъй като „ към момента има значими разлики при вземането на решения “.

" Трябва да внимаваме да не сложим каруцата пред коня. Все още не сме на мястото, където бихме желали да бъдем ", сподели той, откакто отхвърли да даде съответна дата, за анулация на потреблението на маски навън. " Документът за дейности ще би трябвало да бъде изменен, защото в него не е планувана бърза имунизация посредством имунизация. Трябва да сме наясно, че скоро ще бъдем там, само че че би трябвало да вървим малко по малко “.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР