Фермерите и производителите на храни в Европа бият тревога: през

...
Фермерите и производителите на храни в Европа бият тревога: през
Коментари Харесай

Европа се сбогува с оранжерийните зеленчуци и плодове

Фермерите и производителите на храни в Европа бият паника: през зимата може да възникне сезонен дефицит на необятна гама от ежедневни хранителни артикули и цените на тези артикули ще се покачат доста, написа английското издание на Financial Times.

„ Цените на електрическата енергия скочиха тази година заради спора в Украйна, защото Русия прекъсва доставките на природен газ за континента в отговор на западните наказания. Мнозина се опасяват, че през зимата, когато търсенето на електрическа енергия ще нарасне, ще би трябвало да прибегнат до характерни схеми за тарифиране на електрическата енергия.

- изясняват създателите на публикацията Анди Баундс (Andy Bounds) и Джудит Евънс (Judith Evans).

Европейските купувачи ще се сблъскат с още по-високи цени и дефицит на доста плодове и зеленчуци тази зима.

„ Никога не сме виждали това преди. Никой не очакваше това да се случи и да има толкоз голямо влияние “, споделя Пека Песонен, общоприет секретар на Copa-Cogeca, която съставлява фермерите от Европейски Съюз.

При производството на храни, електричеството е належащо на всички стадии - от производството на торове до прибиране на реколтата и заледяване на продуктите за предпазване. Много енергоемки процеси са включени в млечната и хлебната индустрия. Тези промишлености бяха най-силно наранени от скока на цените на електрическата енергия.

Съгласно данните от Европейската комисия, цените на маслото в Европейския съюз са се нараснали с 80%, до момента в който сухото мляко е поскъпнало с над 50%, а говеждото - с 28%.

А фермерите споделят, че индустриалните им разноски порастват още по-бързо.

Производителите на плодове и зеленчуци споделят, че нарастването на разноските за употреба на оранжерии надвишава плануваните облаги. Много от тях започнаха да понижават насажденията за идващия сезон.

Шведската Nordic Greens, най-големият производител на домати, съобщи, че няма да засажда зимни култури, тъй като не може да си разреши цената на електричеството. Оранжериите в Холандия също последователно понижават и отстраняват площите.

„ Вероятно никой няма да отглежда домати и краставици в оранжерии тази зима, тъй като не е финансово преференциално “, споделя Александър Формсма, енергиен експерт в Glastuinbouw Nederland.

Производителите на артикули на открити терени също понижават размерите на засаждане. Замразяването на храна към този момент е скъпо. Не всеки може да си разреши да удължи периода на валидност на продуктите по този метод.

„ Сега ще усетим доста по-остро сезонността на избрани артикули, тъй като някои от тях ще станат доста скъпи, до момента в който други просто ще изчезнат от рафтовете “,

- сподели Песонен.

В Обединеното кралство културите, отглеждани в отопляеми оранжерии, ще бъдат на половина по-малко тази година заради високите цени на електрическата енергия. Вярно е, че новият министър-председател Лиз Тръс даде обещание £100 милиарда за покриване на сметките на частни консуматори и компании.

„ Сега една краставица коства един паунд. Преди струваше 60 пенса, ” сподели Лий Стайлс, секретар на Асоциацията на производителите на Lea Valley в Хартфордшир.

Производителите нормално берат до октомври или даже ноември. Тази година те ще спрат прибирането на реколтата в този момент, а броят на насажденията следващата година ще зависи от резултата от продължаващите сложни договаряния за цените със супермаркетите.

Тези култури, които преди бяха засадени и към този момент са пораснали, внезапно ще нарастнат, заключава изданието.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР