Фермери в Словакия протестираха срещу измамите със земеделски субсидии. Те

...
Фермери в Словакия протестираха срещу измамите със земеделски субсидии. Те
Коментари Харесай

Словашки фермери протестираха срещу измамите със земеделски субсидии

Фермери в Словакия стачкуваха против измамите със аграрни дотации. Те бяха разкрити в последното следствие на убития публицист Ян Куциак.

Земеделци от централна и източна Словакия влязоха с тракторите си в столицата Братислава, с цел да привлекат вниманието върху измамите със дотации. Според тях съществува скица, в която хора с политически връзки аплайват и получават средства за земи, които нито имат, нито имат законни искания над тях. Протестиращите бяха признати в президентството.
Андрей Киска, президент на Словакия: Земеделците ме осведомиха за обстановката. Време е държавното управление добросъвестно и заслужено да реши техните проблеми.
На съвещание кабинетът на Словакия реши да сътвори анкетна комисия, която да ревизира изказванията за измами със дотации.

Франтишек Оравец, фермер: Президентът даде обещание да следи обстановката и да се опита да реши проблемите благодарение на специалисти.
Генералната прокуратура оповестява, че е проучила 35 случая, свързани с недоволствата на фермерите, само че не показва по кое време ще оповести резултатите от инспекцията.

Дребните фермери настояват, че са жертви на принуждение или шантаж от локални нарушители, които се пробват да ги изгонят от земите им или да вземат дотации за тях до момента в който полицията си затваря очите.

Според словашкия закон всеки, който прави земеделска активност на дадена земя, без безусловно да е неин притежател, има право да кандидатства за помощи от Европейски Съюз.

Тези злоупотреби бяха част от следствие на убития през февруари публицист Ян Куциак.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР