Фермери точат евросредства с животни фантоми, съобщава lupa.bg. По време

...
Фермери точат евросредства с животни фантоми, съобщава lupa.bg. По време
Коментари Харесай

Фермери точат евросредства с животни фантоми

Фермери точат евросредства с животни фантоми, оповестява lupa.bg.
По време на масирана неочаквана инспекция на два животновъдни обекта в област София по сигнал на жители, бе открита неналичието на 2/3 от поголовието. Тя протича на два стадия - по време на първия са тествани 3 животновъдни обекта на два бенефициента, а през втория - 9 на 6 бенефициента. В тези обекти по обвързаната поддръжка бяха декларирани 872 говеда, а инспекциите откриха съществуването на едвам 305. Това съобщи зам.-министърът на земеделието доктор Крум Неделков по време на ревизия в кравеферма в село Боерица край Ихтиман.
По думите му нарушавания не липсват и по мярката "Агроекология и климат ", активност "Опазване на застрашени животни " - при 61 декларирани коне на място не е открито нито едно животно.
Санкциите за нарушителите плануват в границите на 3 години те да не получават финансиране.
Неделков акцентира, че Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) прави регулярни инспекции на идентификацията и регистрацията на животните. Заложеният най-малко в европейски правилник е 3% едри чифтокопитни и 5% за дребни преживни животни. Подборът на животните се прави на база прелиминарен риск разбор, основаващ се на избрани индикатори - съотношението инцидентен принцип - риск разбор е към 20 към 80%. На сходен принцип се правят и инспекциите на бенефициерите на Държавен фонд "Земеделие ".
По време на инспекциите проверяващите събират информацията за регистрацията на животновъдния обект, животните в системата ВЕТИС, паспорти, удостоверенията, свързани с раждане и гибел на животни.
Изпълнителният шеф на Фонд "Земеделие " Борис Михайлов загатна, че има подозрения, че в измамите са забъркани и чиновници на двете ведомства.
"Щом установим кой е виновникът, ще ги накажем по най-елементарния метод - ще ги дадем на европейските прокурори ", разяснява той, като добави, че изненадващите инспекции ще продължат.
Припомняме, че инспекциите на земеделските стопанства в 6 области в Източна България стартираха още през месец юни. Тогава в над 70 обекта са инспектирани над 6700 животни.
"Бяха открити съществени нарушавания, които към този момент са отразени в системата ВЕТИС, а също и в ИСАК. След изработен разбор стартирахме идентификация на животните ", заключи доктор Неделков.
От ДФЗ и Министерството на земеделието приканват жителите да изпращат сигнали, в случай че се натъкнат на нарушавания, от двете институции пък ще подсигуряват за анонимността им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР