Фермери, отглеждащи патици и гъски, са готови да излязат на

...
Фермери, отглеждащи патици и гъски, са готови да излязат на
Коментари Харесай

Птицевъди готови на протест заради санитарни изисквания

Фермери, отглеждащи патици и гъски, са подготвени да излязат на митинг, в случай че не бъдат анулирани някои от текстовете в разпоредба на Агенцията по сигурност на храните, призната на 16 юли, оповестява Българска национална телевизия.

Те упорстват да отпадне условието, всяко транспортно средство, пренасящо птици, след разтоварването им да се дезинфекцира от лицензирана компания.

В чирпанското село Оризово се намира една от огромните птицевъдни ферми у нас. Тук всяко транспортно средство на влизане и излизане от обекта минава през наложителна стерилизация.

Велко Аянски-организатор, произвеждане: Имаме контракт с такава компания, която прави стерилизация, само че считам, че ние също сме задоволително готови, с цел да правим всички тези ограничения.

Фермерите считат, че наемането на лицензирана компания за стерилизация на транспортните средства, с които се транспортират птици от една страна ще оскъпи разноските по развъждане на пернатите,от друга – няма да подсигурява сигурността на обектите.

Иван Йовчев-председател на Професионалната организация на производителите на водоплаващи птици: Не съм склонен, че компанията ще направи по-добра стерилизация,не знам тя къде е била през вчерашния ден, с цел да ми идва на обекта и да дезинфекцира, да заповяда и да дезинфекцира, когато фермата е с потвърдено огнище, т.е при потвърдена инфлуенца.

Наредбата планува при положение на инфлуенца, в обектите пробно да бъдат настанени бройлери, а не водоплаващи, което съгласно фермерите също е недопустимо.

Иван Йовчев-председател на професионалната организация на производителите на водоплаващи птици: Съгласни сме, че би трябвало да има пробни птици, с цел да се потвърди,че няма инфлуенца, само че дано те да бъдат водоплаващи, а не бройлери. Тези бройлери не им познаваме технологията.

Според фермерите, отглеждащи водоплаващи птици, тази разпоредба цели да раздели сектора.

Иван Йовчев-председател на Професионалната организация на производителите на водоплаващи птици: Опитва се някой да вмени, че България не е птичи грип, а пачи грип.

Фермерите са изпратили декларация до министъра на земеделието, че не са съгласни със противоречивите точки в наредбата. Ако не получат отговор до края на седмицата, ще излязат на митинг.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР