Фермери от цяла България протестират срещу украинското зърно, тъй като разделението в ЕС нараства

...
Фермери от цяла България протестираха в понеделник, след като правителството
Коментари Харесай

Фермери от цяла България протестираха в понеделник, след като правителството отмени забраната за хранителни продукти от Украйна, оплаквайки се, че този ход ще предизвика наплив, който сваля цените за местните производители

От ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА Associated Press и СТИВЪН МАКГРАТ Associated Press 18 септември 2023 г., 12:33 ч. хранителни продукти от Украйна, оплаквайки се, че този ход ще предизвика наплив, който сваля цените за местните производители.

Стотици фермери от цялата страна се събраха в своите трактори, много от тях развяваха национални знамена и натискаха клаксони, докато блокираха главните пътища и прекъсваха движението, за да изразят гнева си.

Протестът следва решението от четвъртък на българските законодатели да разрешат вноса от Украйна да бъде възобновен, заявявайки, че забраната е лишила правителството от данъчни приходи и е довела до по-високи цени на храните .

Ден по-късно Европейският съюз също реши да не подновява цялостната забрана за украински храни към пет страни членки. Оттогава Полша, Унгария и Словакия едностранно наложиха свои собствени блокади, застрашавайки европейското единство в подкрепата за Украйна срещу инвазията на Русия.

Нарастващото напрежение идва, след като Русия спря действието на ООН. - сключено с посредничество споразумение миналия месец за гарантиране на безопасни доставки на украинско зърно през Черно море до части на света, борещи се с глада. Той остави по-скъпите пътни, железопътни и речни маршрути през Европа като до голяма степен единствения начин за Украйна, основен световен доставчик на селскостопански продукти, да изнася своите хранителни продукти, въпреки че имаше някои ограничени движения на кораби до нейните пристанища.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">Българската национална асоциация на зърнопроизводителите заяви в изявление в неделя преди протестите, че фермерите са изправени пред „безпрецедентни трудности“ и призова за забрана на редица хранителни продукти от Украйна. Това са слънчоглед, пшеница, царевица и рапица, както и сурово масло, месо, плодове и зеленчуци, мляко, мед и млечни продукти.

Венцислав Митков, председател от Националната асоциация Обединени фермери в България, заявиха на протест в западния град Перник, на около 30 километра (18,5 мили) от столицата София, че искат да забранят „абсолютно всичко“.

„Спрете вноса от Украйна. Имаме предвид пшеница, слънчоглед, рапица, всички зърнени култури, мед“, каза той. „Искаме засилен контрол и незабавно плащане на европейските мерки.“

ЕС каза, че „изкривяванията на пазара“, създадени от украинското зърно, са изчезнали. Но фермерите в петте страни членки все още се оплакват, че пренасищането с украински продукти вреди на поминъка им.

Протестиращите в България обещаха да продължат демонстрациите, докато исканията им не бъдат изпълнени са изпълнени.

„В магазините се продават некачествени, по-евтини продукти от нашите“, каза пред The ​​Васил Джоргов, фермер от източния град Радомир. Асошиейтед прес. „Ние работим на загуба и затова ще се откажем.“

Украйна се съгласи да въведе мерки за контрол на износа на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе към съседните страни от ЕС. Той също така ще въведе предложения - например система за лицензиране на износа - в рамките на 30 дни, за да се избегнат скокове на зърно, каза ЕС.

___

Макграт съобщи от Манавгат, Турция.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР