Фермери и млекопреработватели от страната ще вземат участие в тазгодишния

...
Фермери и млекопреработватели от страната ще вземат участие в тазгодишния
Коментари Харесай

Празник на киселото мляко ще се проведе в Трън на 29 юни

Фермери и млекопреработватели от страната ще вземат присъединяване в тазгодишния празник на киселото мляко, който ще се организира на 29 юни в Трън, оповестиха от фондация "Д-р Стамен Григоров ".

За присъединяване в ревюто са поканени и домашни производители, както и фермери от прилежаща Сърбия.

Целта е посетителите да се допрян до националната традиция в производството на киселото мляко, както и до създадени на неговата основа други млечни артикули. Гостите на празника ще имат опция да посетят шатрата на занаятите или пък да надникнат в шатрата на науката, където през микроскоп ще могат да видят двете бактерии- лактобацилус булгарикус и термофилния стрептокок, които в симбиоза трансформират прясното мляко в кисело.

Това са единствено част от изненадите на тазгодишния празник.

Той се провежда от фондация "Д-р Стамен Григоров " и община Трън в партньорство с "Ел Би Булгарикум ". През целия ден ще бъдат отворени Музеят на киселото мляко в родното село Студен извор на откривателя на лактобацилус булгарикус доктор Стамен Григоров и Музеят на бусинската керамика в село Бусинци. Двата музея ще работят без такса за вход. Ще има концертна стратегия, а с изключение на киселото мляко и млечните артикули посетителите ще могат да дегустират и разнообразни типове домашно приготвени сладка и фамозния мед от Етъра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР