Феновете ѝ я наричат кралицата на Рахманинов, но пианистката Валентина

...
Феновете ѝ я наричат кралицата на Рахманинов, но пианистката Валентина
Коментари Харесай

Феноменалната Валентина Лисица свири за първи път в България

Феновете ѝ я назовават " кралицата на Рахманинов ", само че пианистката Валентина Лисица е нещо доста повече. Тя печели международна популярност посредством изявите си в обществените мрежи. Много преди известни музикални институции да открият цифрови канали, тя към този момент има голямо количество лоялни почитатели от целия свят. Лисица е феномен в ютюб - един от първите типичен музиканти, станал прочут без поддръжката на каквато и да е звукозаписна компания (вж например ).

Лисица идва у нас по покана на шефа на Националния оркестър. На 14 октомври дружно със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров тя ще показа Варшавския концерт за пиано и оркестър на Адинсел и Концерт за пиано и оркестър 2 на Рахманинов. Националният оркестър включва в програмата и Гротескната сюита " Бай Ганьо " от Веселин Стоянов.

ВАЛЕНТИНА ЛИСИЦА е родена в Украйна. Започва да свири на пиано на тригодишна възраст и изнася първия си независим концерт след една година. Въпреки ранната ѝ податливост към музиката, детската фантазия на Лисица е да стане професионален шахматист. През 1991 година тя и бъдещият ѝ брачен партньор Алексей Кузнецов печелят първа премия на влиятелния интернационален конкурс за две пиана " Dranoff ", което им разрешава да се реалокират в Съединените щати, с цел да продължат кариерата си като концертни пианисти. Дебютират на Нюйоркския фестивал " Mostly Mozart Festival " през 1995 година в Линкълн център под диригентството на Джерард Шварц.

С течение на времето кариерата на Лисица замира. Тя се счита за " следващата руса съветска пианистка " и след гибелта на своя управител съвсем напуща сцената. През 2007 година качва първия си видеоклип в ютюб, в който свири очерк на Рахманинов, а откакто качва в мрежата Етюдите на Шопен, продажбите в Amazon на DVD-то ѝ от 2004 година внезапно скачат. През 2012 година Лисица подписва контракт с " Decca " - една от най-старите звукозаписни компании в сектора. Отново през 2012 година тя дебютира в Роял Албърт хол и от този момент взе участие в най-престижните концертни зали в света.

И още едно осъществяване на Валентина Лисица на концерт на Донецката държавна академична филхармония -.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР