Феновете на Ливърпул винаги са претендирали, че клубът им е

...
Феновете на Ливърпул винаги са претендирали, че клубът им е
Коментари Харесай

Какво се случи на Ливърпул срещу Барселона?

Феновете на Ливърпул постоянно са претендирали, че клубът им е неповторим. Такава е обстановката и в този момент, когато англичаните стабилно се трансфораха в най-красиво играещия, непечелещ титли клуб в света под управлението на Юрген Клоп. Едно звание, което няма по какъв начин да задоволи засушената откъм титли среда на "Анфийлд ".

Олицетворение на този Ливърпул бе вчерашният дуел с Барселона от Шампионската лига. Фасадата на нелошата игра и многото пропуснати положения прикри някои неточности и почитателите като че ли са склонни да показват малшанса и Лионел Меси като виновници за тежкото проваляне с 0:3. Ливърпул обаче е от клубовете, в които един сезон се брои за сполучлив при завоювани оценки. По всичко проличава, че този няма да е подобен. Пореден при Юрген Клоп. Германецът се котира като един от най-хубавите треньори в света, само че по всичко проличава, че шумът към него е по-скоро плод на риалити сериала, наименуван "Премиършип ".

Клоп, с изключение на с някои умения, се отличава и с необикновен дебелоглав в правенето на неточности. Интересно е, че през вчерашния ден съвсем директно след оповестяването на стартовия състав на Ливърпул се появи и изявление с него, в което изяснява за избора си. Звучеше като че ли като авансово опрощение. Неговите доводи са сгъстения цикъл и потребността от отмора за значимите мачове, които предстоят?! Това звучи неуместно, какъв по-голям мач за Ливърпул от полуфинал в Шампионската лига, при все, че в Премиършип следва мач против беззъбия Нюкасъл в една към този момент съвсем безнадеждна борба за купата против Манчестър Сити. Но ето за какви неточности трябваше в действителност да се извинява Клоп. Първата във вчерашния дуел бе странното стартиране в позицията на десния бек на Джо Гомес, който дълго време бе контузен. Тук проблемите са два. На първо място от игра бе изваден Трент Алекзандър-Арнолд, който е в добра форма, играе през целия сезон и няма никаква причина за изваждането му, с изключение на една концепция по-офанзивната игра на Арнолд спрямо Гомес, което би могло да е проблем при мощната офанзива на Барселона. Ок, само че тук стигаме до втория проблем, а той е, че в действителност Гомес е доста по-силен като централен бранител, даже би могло да се каже, че е измежду най-хубавите млади играчи на този пост в света. Оттук с резултата на доминото идва следващата неточност на Клоп, а точно стартирането в игра на Жоел Матип, който е състезател заслужен за Уотфорд и Уест Хям, само че не и за Ливърпул, изключително в мач против Меси, Суарес и компания. Обобщено, Ливърпул щеше да наподобява надалеч по-добре в защита с групировка Робъртсън - Ван Дайк - Гомес - Алекзандър-Арнолд. Не единствено през този мач, а във всеки, в който четиримата са здрави. Незнайно за какво обаче Клоп твърдо е решил да бяга от тази другояче сполучлива групировка, която другояче тества в няколко срещи.

Следващото безумство в състава на Ливърпул бе позицията на централен нападател, поверена на...Джорджиньо Вайналдум. Подобно нещо от Ливърпул несъмнено даже на подготовка не са тествали, камо ли да се случва в полуфинал на Шампионската лига. До това решение се стигна, поради контузията на нормалната фигура в тризъбеца напред Роберто Фирмино. Вариантите за неговата промяна бяха няколко, само че този с Вайналдум бе непотребен авангардизъм. Още по-лошото е, че Клоп получи ранен късмет за промяна, само че не го употребява. В 24-ата минута Наби Кейта се контузи и това наложи промяна. До този миг към този момент ясно се виждаше, че Вайналдум се губи по терена, само че все пак Клоп не взе лесното решение да пусне в игра някой от обичайните си футболисти в офанзива и да прибере Вайналдум в халфовата линия на мястото на Кейта. Тук изниква и още един въпрос, а точно какво се случи с Джердан Шакири в един миг от сезона. Дали сред него и Клоп има някакъв спор или нещо друго, което остана прикрито от медиите, само че швейцарецът стабилно като че ли е табу за Клоп, в случай, че преди този момент през сезона имаше доста положителни включвания и опредено има качества, с които да помогне и в най-важните мачове. Вместо да включи него да вземем за пример, Клоп избра да пусне капитана си Джордън Хендерсън, което пък повлече със себе си още един проблем. Хендерсън трябваше да заиграе като десния от тримата полузащитници, а това предопредели изместването на Милнър отляво, в случай, че за типичния отбранителен халф Фабиньо е непокътната позицията в центъра. Така Милнър още веднъж бе заставен да се мъчи да играе по-вляво, в случай, че борави с десния крайник и съставът на Ливърпул замязя на цялостен миш-маш.

До обстановката се стигна и поради селекционни неточности на "Анфийлд " преди и по време на сезона. С лекост бе пропусната опцията да се притегли Набил Фекир от Лион. В мачове като снощния той щеше да свърши идеална работа като заместител на Фирмино, а Ливърпул като цяло има прекомерно малко варианти в офанзива, тъй като Ориги и Стъридж не стават за огромен футбол. Друга огромна пробойна е на левия бек, където няма даже една-единствена опция на Робинсън, нещо неприемливо за клуб на най-високо равнище, какъвто претендира да е Ливърпул. Наскоро пък Юрген Клоп съобщи, че не се възнамеряват и огромни прехвърляния за лятото, което още веднъж показва неналичието на визия за фините настройки в тима.

Във футбола на най-високо равнище инцидентни неща няма и е несериозно вчерашната загуба на Ливърпул да се дефинира като плод на "липса на малшанс ", както бихме чули на някой български стадион. Да, Юрген Клоп може да се коства като легенда за почитателите, на фона на безумия като Рой Еванс, Рой Ходжсън или последния интервал на Кени Далглиш, само че в действителност германецът си остава един помпащ настроението, атрактивен и непечелещ титли ментор. За информация - Клоп загуби последните си шест финала и няма трофей във футбола към този момент пет години. "Анфийлд " има потребност от титли, а не от бурни чествания на триумф над Уест Бромич. Четвъртата година от престоя на Клоп в Ливърпул е реалност. На представянето си през 2015-а той съобщи, че в случай че не завоюва купата за четири години, то несъмнено би трябвало да отиде да води някой отбор в Швейцария. С ината си и някои глупави решения като че ли не е прекомерно надалеч от сходно равнище. Защото наподобява, че няма това божествено допиране с цел да бъде от другите - спечелилите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР