Феноменът махмурлук остава загадка за учените, но те са успели

...
Феноменът махмурлук остава загадка за учените, но те са успели
Коментари Харесай

В плен на феномена махмурлук. Какво знае науката?

Феноменът махмурлук остава мистерия за учените, само че те са съумели да развенчаят известни легенди и да дадат няколко в действителност потребни съвета за моментите, в които черният ни дроб и изключително – главата ни – не знае къде се намира след тежка нощ…

Веднага ще разрушим интригата – феноменът махмурлук, без значение от всенародната му популярност и повсеместното разпространяване, остава мистерия за учените. А без ясно схващане на аргументите, предизвикващи този синдром, е невероятно да се изобрети „ вълшебно хапче “, което да отстранява всичките му прояви – главоболие, сухота в устата, потене, гадене и… омерзение от себе си .

Но има вяра. Преди няколко години е основана интернационална научна група с недвусмисленото наименование Група откриватели на махмурлука. Учени от разнообразни страни са обединили старания, откакто най-сетне осъзнали, че прекомерно дълго са пренебрегнали толкоз „ гореща “ тематика за проучване.

Ръководителят на изследователския план, професорът по логика на психиката Ричард Стивънс от университета Кийл (Великобритания) изяснява отсъствието на огромни проучвания по проучване на махмурлука по следния метод: „ Работата е там, че опасността от махмурлук постоянно се явява единствената причина, която удържа хората от несъразмерна приложимост на алкохол. “

Бойкотирането на казуса махмурлук е довело до такава степен, че националните средства са заели мястото на научните способи. Няма да се стопираме в детайли върху методите за самолечение от махмурлук, единствено ще споменем, че в Мексико за национално средство против махмурлук се считат скаридите, в Германия – маринованата сельодка, в Япония – маринованите сливи, в Съединени американски щати – горчивото кафе, в Китай – зеленият чай, и по този начин нататък.

Има митове, че някои известни ястия и питиета за първи път са били изобретени като средство против махмурлук, да вземем за пример яйцата „ Бенедикт “, коктейла „ Блъди Мери “ и даже кока-колата.

За няколко години работа проф. Ричард Стивънс и сътрудниците му са съумели да развенчаят няколко закостенели мита и да набележат пътя за бъдещите проучвания. Например дълго време за основен провинен за утринните премеждия се считало обезводняването на организма – знае се, че алкохолът се явява мощен диуретик.

Но данните от неотдавнашни дейности не удостоверяват тази версия – в действителност има обезводняване, само че неговата роля във физиологията на махмурлука е много незначителна. Затова рехидратацията не носи мечтаното облекчение – можете да пиете вода с литри, само че да продължавате да се чувствате извънредно.

Възможно е казусът да се крие в химичния състав на напитките. В процеса на ферментация се създават съпътстващи субстанции, токсични за организма. Именно тези субстанции – така наречен конгенери, придават на напитката нейния цвят и усет. Колкото повече конгенери има, толкоз по-тъмен е цветът на напитката.

Учените са намерили причинност – колкото по-тъмна е напитката, толкоз по-силен е махмурлукът. В тази връзка след препиване с чиста водка (или най-малко по този начин би трябвало да е съгласно учените) махмурлукът няма да е толкоз непосилен, както след уиски, вино или коняк.

Разбира се, теорията на конгенерите изяснява и различен прочут измежду народа факт – в случай че си смесил разнообразни питиета, ще се разкайваш сутринта. В другите питиета се съдържат разнообразни конгенери и колкото по-разнообразен е техният „ букет “, толкоз по-страшен е махмурлукът.

Учените са разположили алкохола по степен на евентуална „ мощ на махмурлука “. Интересното е, че чистият алкохол, разбъркан с портокалов сок, може да смекчи действието на конгенерите.

И по този начин, „ махмурлучният “ рейтинг на напитките – от по-малко към най-опасните, наподобява по този начин: 1) Спирт с портокалов сок, 2) Бира, 3) Водка, 4) Джин, 5) Бяло вино, 6) Уиски, 7) Ром, 8) Червено вино, 9) Коняк (бренди).

Златното предписание е следното: колкото по-светла е напитката, толкоз по-светла ще е и главата ви на идната заран.

Още един феномен, заинтересувал учените, е неналичието на махмурлук при някои хора даже след явни злоупотреби с алкохол. Всички сме срещали такива хора – някои си пият тежки питиета, сякаш си пият сок, а на сутринта са свежи и бодри.

Учените са открили, че сходни уникати са доста повече, в сравнение с може да наподобява – към 23%. Защо те са такива, към момента е незнайно за науката. Своята роля несъмнено играят гените.

Учените са открили някои съчетания на гени, които способстват за извеждането на алкохола и неговите производни от кръвта, а също потискат възпалителните процеси, провокирани от алкохолното отравяне.

Ролята на генетичния фактор не провокира подозрение, само че Стивънс е на мнение, че измежду махмурлукоустойчивите не те са определящи, а просто хората, които пият с ум .

Според едно от проучванията такива хора са 80%. Да пиеш с ум, значи, да усилваш интервалите сред порциите алкохол. Учените са открили, че при приложимост на идентичен размер алкохол минимум страдали от махмурлук тези, които правели най-продължителни паузи сред порциите питиета – те интуитивно регулирали процеса по този начин, че концентрацията на алкохол в кръвта им в разнообразни моменти от времето да не надвишава 0,10%.

В същото време Стивънс е опровергал публикуваното разбиране, че силата на махмурлука се усилва с възрастта. Изследователите са открили, че 20-годишните страдат от 7 пъти по-мъчителен махмурлук спрямо 60-годишните. Според учения тук става дума за витален опит – по-възрастните хора прелестно знаят какво ги чака на сутринта, те са съумели да усвоят урока от грешките на младостта и са се научили да пият вярно . Включително да вършат по-продължителни шпации сред чашките и да не смесват разнообразни питиета.

Проф. Ричард Стивънс е психолог, по тази причина не може да не обърне внимание на връзката сред махмурлука и психотипа на индивида . Едно от проучванията открило, че невротиците по-често страдат от махмурлук спрямо уравновесените хора.

Това, наподобява, е истина, защото страстите са способни да модулират усещането на болежка. Например зараждащото сутринта възприятие за виновност или паника (успал се, просрочен за работа, не спазил заричане и т.н.) може да усили физическото страдалчество.

До изобретяването на „ вълшебно хапче “ против махмурлук е още надалеч, считат учените, само че и в този момент са подготвени да дадат няколко в действителност потребни и доказани от науката съвета:

  • Колкото по-светла напитка, толкоз по-светла глава на сутринта.
  • Не смесвайте разнообразни питиета, увеличавайте паузите сред чашите, а още по-добре – пийте умерено.
  • Един от факторите, несъмнено съдействащи на махмурлука, е образуването на продуктите на разпад на етанола в черния дроб. Другият е ударът върху имунната система, пораждащ инфекциозен развой. „ Когато страдаме от мощен махмурлук, изглеждаме подпухнали и се усещаме подути и от вътрешната страна – това е признак на вътрешен инфекциозен развой “, изяснява Стивънс. Затова би трябвало да сме внимателни в избора на лекарствени средства. Учените предлагат аспирин или модерни нестероидни противовъзпалителни препарати, съдържащи ибупрофен. Те снемат и болката, и възпалението. В никакъв случай не трябва да се взема парацетамол (ацетаминофен) заради страничното му деяние върху черния дроб, който в положение на махмурлук така и така е претрупан.
  • Постарайте се да се наспите добре. Често хората вземат за демонстрация на махмурлук елементарното недоспиване. Изследвания са открили, че при подобен размер изпит алкохол най-добре се усещат тези, които след плевел запой са съумели да се наспят добре.
  • Повечето отрезвяващи национални средства работят като плацебо, като оказват по-скоро психическо деяние. Лютите блюда и питиета, още повече лекуването вид „ чеп клин избива “, т.е. доза алкохол за унищожаване на махмурлука, не отстраняват физиологичната причина за неприятното самочувствие, само че могат да задълбочат казуса.
  • Най-добрата композиция на бързото отърваване от признаците на махмурлук е мазната висококалорийна храна за възобновяване на равнището на глюкоза, рехидратацията на организма и достатъчната отмора (сън).
Науката за вярното пиянство

Нищо ново? Може би, само че загадката на махмурлука се оказала костелив орех даже за интернационалната група учени. Ако не сте измежду тези, които не имат вродена тъпота към алкохол, ще ви е от изгода да спазвате няколкото елементарни правила или да страдате от махмурлук.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР