Феминистки организации и защитници на правото на жените на аборт

...
Феминистки организации и защитници на правото на жените на аборт
Коментари Харесай

В Полша протестират за правото на аборт

Феминистки организации и бранители на правото на дамите на аборт стачкуваха през вчерашния ден из цяла Полша против опитите на ултраконсерваторите да лимитират още повече строгото законодателство против абортите по избор, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Около хиляда души, най-вече дами, участваха в протестно шествие в центъра на столицата Варшава против нещо, което съгласно тях ще докара до цялостна възбрана на абортите в Полша.

"Няма да се предам. Цял живот се боря за правата си като жена ", съобщи пред Агенция Франс Прес Анна Виечорек от придвижването "Женска стачка ", съорганизатор на шествието във Варшава.

Протестни демонстрации, само че с по-малък мащаб, се състояха в към 50 полски града, в това число Краков, Лодз, Вроцлав и Шчечин.
Миналата седмица - повече от година след женските митинги, провалили сходна мярка - Народното събрание, доминиран от консервативната националистическа партия "Право и правдивост " изпрати в комисия текст, който отстранява опцията за спиране на бременността при положение на малформации на плода.

Ако бъде утвърдена препоръчаната от комитета "Спрете абортите " корекция в настоящия закон, който е плод на компромис, реализиран с доста старания през 1993 година, спирането на бременността по избор ще бъде позволено единствено в два случая: в случай че бременността заплашва живота или здравето на майката и в случай че е резултат от обезчестяване или блудничество. Тези две аргументи обаче съставляват доста дребен % от законните аборти - 96 % от легалните аборти в Полша през 2016 година са осъществени поради малформации на плода.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР