Феминистки организации и защитници на правото на жените на аборт

...
Феминистки организации и защитници на правото на жените на аборт
Коментари Харесай

Опитите за затягане на закона за абортите отново изкараха поляците по улиците

Феминистки организации и бранители на правото на дамите на аборт стачкуваха през вчерашния ден из цяла Полша против опитите на ултраконсерваторите да лимитират още повече строгото законодателство против абортите по избор, предадоха " Франс прес " и " Асошиейтед прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

Около хиляда души, най-вече дами, участваха в протестно шествие в центъра на столицата Варшава против това, което съгласно тях ще докара до цялостна възбрана на абортите в Полша.

" Няма да се предам. Цял живот се боря за правата си като жена ", съобщи пред Агенция Франс Прес Анна Виечорек от придвижването " Женска стачка ", съорганизатор на шествието във Варшава.

Протестни демонстрации, само че с по-малък мащаб, се състояха в към 50 полски града, в това число Краков, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

Миналата седмица - повече от година след женските митинги, провалили сходна мярка - Народното събрание, доминиран от консервативната националистическа партия " Право и правдивост " изпрати в комисия текст, който отстранява опцията за спиране на бременността при положение на малформации на плода.

Ако бъде утвърдена препоръчаната от комитета " Спрете абортите " корекция в настоящия закон, който е плод на компромис, реализиран с доста старания през 1993 година, спирането на бременността по избор ще бъде позволено единствено в два случая: в случай че бременността заплашва живота или здравето на майката и в случай че е резултат от обезчестяване или блудничество.

Тези две аргументи обаче съставляват доста дребен % от законните аборти - 96 % от легалните аборти в Полша през 2016 година са осъществени поради малформации на плода.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР