Феминистки активистки призоваха почетния папа Йозеф Ратцингер да спре да

...
Феминистки активистки призоваха почетния папа Йозеф Ратцингер да спре да
Коментари Харесай

Активистки искат Бенедикт XVI да не ползва папското си име, неглижирал сексуални посегателства

Феминистки активистки приканиха почетния папа Йозеф Ратцингер да спре да употребява папското си име Бенедикт XVI след разкриването на случаи на полови похищения против малолетни в южната немска провинция Бавария, заяви ДПА.

„Очакваме Йозеф Ратцингер да се въздържа от потреблението на името си като папа и обвързваните с него трофеи и инсигнии“, изиска феминистката самодейност „Мария 2.0“.
Активистките упрекват Ратцингер, че в качеството си на архиепископ, по времето, за което става дума, е омаловажил половите похищения над малолетни „по един съвсем безочлив начин“.

Ратцингер управлява архиепископията на Мюнхен и Фрайзинг от 1977 до 1982 година, по-късно става кардинал и най-после поема папския трон. В отчет, поръчан от самата архиепископия, се стига до заключението, че в продължение на десетилетия случаите на полови похищения в епархията не са били обсъждани по подобаващ метод.

В отчета се приказва за най-малко 497 жертви и 235 евентуални причинители, само че се допуска, че има доста по-голям брой неразкрити случаи.

Регионалните църковни водачи бяха подложени на критика, че явно преди всичко са поставяли дейностите за отбрана на клерикалната система, вместо да проявят съпричастност към обособените жертви на похищения.

Вече 94-годишен, Ратцингер е упрекнат, че най-малко в четири случая не е направил нищо. Той отхвърли обвиняванията в изказване в своя отбрана. Бившият архиепископ Фридрих Ветер също е упрекнат персонално в непозволено държание в няколко случая, както и актуалният архиепископ, кардинал Райнхард Маркс.

„Този отчет не би трябвало да остане без последици за архиепископията на Мюнхен и Фрайзинг, само че също и за Католическата черква като цяло“, твърди самодейността „Мария 2.0“.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР