„ФемБунт“, български феминистки колектив в Берлин, организира на 8 юни,

...
„ФемБунт“, български феминистки колектив в Берлин, организира на 8 юни,
Коментари Харесай

Българи в Берлин с демонстрация в солидарност със София Прайд


„ ФемБунт “, български феминистки колектив в Берлин, провежда на 8 юни, събота, от 16:00 ч. немско време проява пред българското посолство в града в символ на взаимност със София Прайд. Събитието ще бъде излъчено онлайн във Facebook страницата на прайда и има поддръжката на редица немски неправителствени организации и медии.

Специален посетител на събитието ще бъде и Себастан Валтер, представител на Зелените в немския парламент.

От „ ФемБунт “ изпратиха до уредниците на София Прайд и писмо за взаимност, оповестено във Facebook страницата им.

„ ФемБунт “ (FemBunt, facebook.com/fembunt) е феминистки колектив на българки, които живеят, работят и/или учат в Берлин. Групата се състои от дами с разнообразие от персонални истории, които са ги свързали с България или довели в Германия, както и на разнообразие от езици, с които са израснали; корени, от които произлизат; места, на които са живели; както и на способи, по които възприемат света, гледат на себе си или са организирали живота си. Това разнообразие е изразено в името им посредством немското прилагателно bunt, което на български значи „ шарено “.

Като съществително на български обаче „ протест “ има напълно друго значение. В името на колектива им то отбелязва отводът им да се примирят с неравенствата, засягащи дамите в България и по света. Това визира всички сфери на техния живот, без значение дали в дома, на работното място, в институциите или на съображение на половата им еднаквост, полова ориентировка, вяра, цвят на кожата, национална, етническа принадлежност или други признаци, употребявани, с цел да маркират личността за изключване и надзор.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР