Федор Охлопков е един от героите на Отечествената война, който

...
Федор Охлопков е един от героите на Отечествената война, който
Коментари Харесай

Съветски снайперист от Якутия избил над 1000 хитлеристи

Федор Охлопков е един от героите на Отечествената война, който мъчно може да бъде пропуснат. Името му е легенда и се счита за един от най-хубавите снайперисти, съумели да избият над 1000 хитлеристи.

Призован в да се включи в редиците на Червената войска след войната и стартира работа в 375-а стрелкова дивизия, образувана най-вече от сибирци на територията на съветската свердловска област.

 ohlopkov0 Дивизията идва на Калининския фронт през декември 1941-ва година, в разгара на контранастъплението на руската войска. Охлопков трябвало да дава отговор за ръчната картечница. Заедно с него по това време воювал и брат му Василий. Скоро двамата се трансформират в същинска легенда, успявайки постоянно да са на предната линия, написа. Но скоро Охлопков претърпява голяма покруса – брат му Василия е погубен.

На 1 януари подразделението им пробива защитата на съперника и се придвижва напред цялостен километър. Братът е ранен смъртоносно и Федор прави персонален връх, когато убива персонално 27 души, желаейки да отмъсти за брат си.

През лятото на 1942-ра година той е назначен за пълководец на отряда на картечарите. Със своя отряд той очуства в боевете под Великий Лук и Ржевск, където дивизията губи съвсем 80% от персоналния си състав. Камият Федор е тежко ранен – за четвърти път от началото на войната. Славата му на най-хубав снайпер в съветската войска се разчува през декември 1942 година, когато той е безпорно занаятчия на точната пукотевица. Можел да стреля с разнообразни оръжия, само че постоянно нацелвал набелязаното, владеел даже стрелбата от миномет и 45-милиметрово оръдие. Умеел да обезврежда мини, правил обиколки за разузнаване и доставял допустимо най-точната информация от тила на врага.

 screenshot118459-750x375

По публични данни към юни 1944 година сержант Охлопков към този момент съумял да унищожи със снайпера си 420 хилтеристки бойци. При това не били считани и враговете, изумени от автомат и картечница по време на многочислените офанзиви и отбранителни боеве.

На 23 юни Федор получава своето 12-то подред раняване – този път е уцелен в гърдите. Наложило се дълъг интервал на лекуване и от болничното заведение той излиза през есента на 1945-та година. Така завършва войната за един от най-хубавите снайперисти на Русия.

Охлопков взе участие в историческия Парад на Победата на Червения площад на 24 юни 1945 година. После се връща в родната Якутия. Земляците му недоумяват по какъв начин при такива заслуги не получава званието Герой на Съветския съюз. Той получава това отличие едвам след 20 години – на 6 май 1965 година. Федор Охлопков умира на 28 май 1968 година, когато е на 60 години. Погребан е на гробището в родното си село.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР