Федерика Могерини се отказа от надпреваратаЗам.-шефът на Еврокомисията с ресор

...
Федерика Могерини се отказа от надпреваратаЗам.-шефът на Еврокомисията с ресор
Коментари Харесай

Шефчович кандидат за шеф на ЕК

Федерика Могерини се отхвърли от конкуренцията


Зам.-шефът на Еврокомисията с сектор “енергиен съюз ” Марош Шефчович се впусна в конкуренцията да оглави Европейска комисия след изборите за Европейски парламент следващата година, оповестиха осведомителните организации. “Искам да поведа общите старания на социалдемократическото семейство за вдъхновяващи решения за народа на Европа ”, съобщи през вчерашния ден словашкият политик.

Шефчович (52 г.) се показа като човек от някогашния комунистически блок, който е изключително сензитивен към разделянето изток-запад. “За да рестартираме мотора на интеграцията би трябвало да спрем да приказваме за север, юг, изток и запад. Да се отървем от телените огради в мозъците си ”, разгласи той. Бившият словашки посланик е приключил Московския държавен университет и е част от Европейска комисия още от първия мандат на Жозе Барозу, което го прави настоящият комисар с най-дълъг стаж в институцията.

Негов противник може да бъде различен зам.-председател на Европейска комисия – холандецът Франс Тимерманс. Дипломат №1 на Европейски Съюз Федерика Могерини също бе спрягана за участник в конкуренцията, само че разгласи, че няма да взе участие в нея.

Според словашки медии Шефчович има поддръжката на членките на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Кипър, Чехия, Литва, Латвия, Унгария, Малта, Полша и родната си Словакия. Така той си печели право кандидатурата му на водещ претендент на евролевицата за началник на Европейска комисия да бъде разисквана на срещата на ПЕС в Латвия на 19 октомври.

Според системата “водещ претендент ” Еврокомисията ще бъде управлявана от кандидата на партията, събрала най-вече гласове на евровота през май следващата година. В момента ПЕС е втора мощ в Екологичен потенциал, отстъпвайки първото място на Европейската национална партия (ЕНП). И сондажите демонстрират, че умерената десница ще резервира тази позиция.

Изказването на Шефчович идва дни, откакто Манфред Вебер, ръководител на фракцията на ЕНП в Екологичен потенциал, разгласи, че ще бъде претендент на паневропейското семейство за Европейска комисия. Неговият блян също следва да бъде публично утвърден на конгрес на ЕНП на 7-8 ноември в Хелзинки. Смята се, че баварският евродепутат си е обезпечил основната поддръжка на немската канцлерка Ангела Меркел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР