Федерика Могерини и Екатерина Захариевa Външният министър Екатерина Захариева очаква

...
Федерика Могерини и Екатерина Захариевa Външният министър Екатерина Захариева очаква
Коментари Харесай

България очаква до юни ЕС да даде дата за преговори с Македония и Албания


Федерика Могерини и Екатерина Захариевa

Външният министър Екатерина Захариева чака още през юни Европейски Съюз да вземе решение за започване на договаряния за присъединението на Македония и Албания.

" Обнадеждена съм от дебатите, които не бяха директно свързани с разширение или с съответни дати, само че от това, което чух мисля, че има огромен късмет това да се случи ", сподели Захариева на взаимна конференция с висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини след края на неофициалната среща на министрите на външните работи " Гимних " в София.

Тя изясни, че през през април би трябвало да излезе отчет за всички страни от Западните Балкани, а през юни водачите на страните членки могат да решат за началото на договарянията.

За да се придвижи напред, Македония би трябвало да реши разногласието за името си с Гърция. Правителството в Скопие даде сигнали, че е готово на отстъпки. Преговорите сред първите дипломати на двете страни Никола Димитров и Никос Коциас са траяли и на българска територия, удостовери Захариева.

Федерика Могерини съобщи от своя страна, че е оптимист за решаването на разногласието за името на Македония в " обозримо " бъдеще, а Захариева добави, че вижда политическа воля от страна на двете държавни управления за намиране на трайно решение.

" Идеята на европейската вероятност е да внесе непоклатимост в страните от Западни Балкани, само че в това време Европейски Съюз и държавите-членки не биха желали да внесат двустранни въпроси и проблеми нерешени в самия съюз. Така, че всички двустранни нерешени въпроси сред страните от Западни Балкани или със съседите си, които са към този момент членове на Европейски Съюз, би трябвало да бъдат решени преди участието в Европейски Съюз ", сподели Захариева.

Могерини уточни от своя страна, че всички са обединени в " общата цел за поддръжка на напъните, които поставяме взаимно с българското председателство, с цел да се подсигурява вероятност и общо бъдеще в границите на Европейски Съюз за нашите сътрудници в района ".

Европа следи регулирането и на връзките сред Сърбия и Косово.

Скопие е оптимист за решение през юни

В София македонският външен министър Никола Димитров сподели, че е оптимист, че до края на Българското председателство на Европейски Съюз Македония ще получи дата за начало на договаряния.

" Да създадем всичко допустимо през юни да имаме политическо решение. Правим всичко допустимо да убедим и Гърция да бъде част от този консенсус за Македония през юни. Това ще бъде добра работа за Македония, България и всичките ни съседи ", сподели той.

Македонските управляващи са подготвени да одобряват главно искане на Атина и новото име да е за всеобща приложимост - интернационална и вътрешна. Международният медиатор в разногласието сред управляващите в Скопие и Атина Матю Нимиц предложи няколко благоприятни условия за името - Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/.

Различни оценки за европейската тактика

В София външните министри са разискали и Стратегията на Европейски Съюз за Западните Балкани, която бе показана по-рано този месец. В нея се показва, че Сърбия и Черна гора, ще бъдат евентуално подготвени да се причислят към Европейски Съюз до 2025 година и се отбелязва поддръжка за другите три страни – Албания, Босна и Херцеговина и Македония, с изискването, че те би трябвало да бъдат по-сериозни в определяне на върховенството на закона, битката против корупцията и други

" За Западните Балкани има обединен метод на страните-членки на Европейски Съюз, имаме в този момент тактика и работим да реализираме доста - 2025 година е цел, само че това е рамката в която работим в последно време ", разяснява Могерини.

Захариева от своя страна уточни, че има разнообразни отзиви за посочената дата.

" Част от нас смятат, че посочването на датата е нещо, което може да демотивира, а други смятат, че датата не е амбициозна и би трябвало да бъде по-скорошна. Но по този начин, както и Комисията няколко пъти акцентира, същото е мнението и на България, считаме, че тази дата е небосвод и тя дава огромни благоприятни условия - който е подготвен по-рано с изискванията да бъде признат, само че никога не значи въпреки това, че стъпвайки на тази дата, ние ще създадем взаимни отстъпки с изискванията, които са ясни за всички ", сподели Захариева.

" Това, което е доста значимо съгласно мен, и беше очебийно през вчерашния ден от всички сътрудници, най-малко моето усещане е такова, че страните от Западните Балкани не са заден двор на Европа - те са сърцето на Европа, част от Европа и не е в полза на страните от Западните Балкани, нито за Европейския съюз да имаме по този начин наречените " сиви и черни дупки " или страни, които са изолирани от процеса на европейската интеграция ", добави тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР