Федеративният съвет на Медицинска федерация Подкрепа“ при Конфедерация на труда

...
Федеративният съвет на Медицинска федерация Подкрепа“ при Конфедерация на труда
Коментари Харесай

Синдикати искат оставката на министъра на здравеопазването

Федеративният съвет на Медицинска федерация „ Подкрепа “ при Конфедерация на труда „ Подкрепа “ упорства за оставката на министъра на опазването на здравето. Това се показва в писмо до премиера акад. Николай Денков и ръководителя на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание проф. Костадин Костадинов, оповестено на уеб страницата на синдикалната организация.

“Честа проява на неналичието на експертиза в министерството ” е един от причините, с който се желае оставката на министъра. От федерация “Подкрепа ” смятат за проблем и “неяснотата във връзка с систематизиране на функционалностите и отрасловата подготвеност на заместник-министрите ”. Сред причините е и неналичието съответни дейности за осъществяване на съответна политика във връзка с заетите в бранша.

Отказ от ясна позиция по проблемите на детското и учебното опазване на здравето е друга причина за желаната оставка на здравния министър. Има “липса на изрично мнение по отношение на възобновените опити на избрани лица и свързани с тях НПО-та с неразбираеми претекстове, цели и ползи, ориентирани към разрушение на системата на ясленото дело в България ”, споделят още от федерацията.

Провал в електронизацията на здравната система, многократна смяна на периодите за използване на предписания на книжен притежател и неведнъж неспазване на към този момент оповестени условия са част от другите рецензии.

От 19 декември антибиотиците още веднъж могат да бъдат изписвани и на хартиени предписания. Изискването за електронно изписване на лекарства за лекуване на диабет, което е годно от 16 октомври т.г., остава в действие. По-рано през днешния ден зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов съобщи, че на еднакъв пациент се изписва и хартиена, и електронна рецепта, което обърква системата. По думите му някои аптеки ще изпълнят хартиената рецепта, а други – електронната, само че по този метод електронната рецепта продължава да стои в системата като неизпълнена и не оказва се дали пациентът си е взел медикаментите. Преобладава обаче електронното изписване на предписания за антибиотици, уточни Гетов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР