Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil) е

...
Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil) е
Коментари Харесай

Бразилия е обявена за република

Федеративна република Бразилия (на португалски: República Federativa do Brasil) е страна, заемаща централната и източната част на Южна Америка. Със своите 8,51 млн. km² (47 % от територията на континента) и 208 млн. поданици страната се подрежда на пето място по повърхност и шесто място по население в света.
На Бразилия се падат сред 15 и 20 % от международното биологично многообразие, в това число обширни природногеографски области като Амазония, Атлантическата гора, Пантанал и Серадо. Тя е единствената португалоговоряща страна в Америкаи в същото време е една от най-мултикултурните и етнически разнородни страни в света, резултат от мощните миграционни процеси.
От 1500 година, когато е открита от Педро Кабрал до 1822 година Бразилия е притежание на Португалската империя. След като получава самостоятелност, страната е в началото империя отпред с представители на португалската кралска династия Браганса, а от 1889 година възприема републиканско ръководство. Днес Бразилия е демократична федерална президентска република, формирана от 26 щата и един федерален окръг.
Седма в света и първа в Латинска Америка по БВП, Бразилия през днешния ден има мощно интернационално въздействие както в районен, по този начин и в международен мащаб. Тя е една от основателките на Организацията на обединените народи, Г-20, Меркосур, Общността на португалоезичните страни, на Съюза на южноамериканските народи и е една от страните в групата БРИКС. През 2005 година Бразилия е на 39-та позиция по качество на живот измежду страните в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР