Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) обвини американския самолетостроител

...
Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) обвини американския самолетостроител
Коментари Харесай

Boeing скрил важни документи за злополучния модел 737 MAX

Федералното ръководство за авиация на Съединени американски щати (FAA) упрекна американския самолетостроител Boeing, че е крил от него значими документи за сертификацията на 737 MAX, в това число замяна на известия сред водачи, съгласно които автоматизираната система за стабилизиране прави самолета мъчно управляем в симулатор, предадоха Франс прес и Ройтерс. 

Това е злощастният модел, върху който бе наложена възабрана за хвърчене след две авиокатастрофи в границите на няколко месеца със самолети 737 MAX - на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) и на индонезийската самолетна компания Lion Air, при които починаха общо 346 души.

Съобщенията са от ноември 2016 година, т.е. една година преди узаконяването на 737 MAX. В тях някогашният водач Марк Форкнър, представен от Агенция Франс Прес, споделя на своя сътрудник Патрик Густавсон, че системата за стабилизиране при полет MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) не действа вярно в симулатора, а Густавсон дава отговор, че би трябвало да се актуализират инструкциите в наръчника за ръководство, показва Българска телеграфна агенция.

В друго известие, представено от Ройтерс, Форкнър споделя, че " просто е излъгал " регулатора, а събеседникът му дава отговор, че " това не е било неистина, никой не ни беше споделил, че става въпрос за случай на проблем " със системата за стабилизиране.

Boeing се оправдал пред регулатора, че е разкрил тези документи едвам преди няколко месеца. Федералното ръководство за авиация е поискало пояснения от ръководителя на самолетостроителя Денис Молънбърг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР