Федералното управление по гражданска авиация на САЩ (FAA) въведе забрана

...
Федералното управление по гражданска авиация на САЩ (FAA) въведе забрана
Коментари Харесай

САЩ забраниха превозване на лаптопи Macbook в самолети

Федералното ръководство по гражданска авиация на Съединени американски щати (FAA) вкара възбрана внасяне на борда на самолети на портативни компютри Apple Macbook Pro. Ограниченията касаят всички пасажери без изключение, само че не и всички модели преносими компютри от серията. Става дума единствено за тези, които компанията е изтеглила за ремонт.

Мярката бе въведена, откакто стана ясно че 15-инчови Macbook Pro с екрани Retina, създадени сред септември 2015 година и февруари 2017 година, са с нараснала пожароопасност поради употребявани в тях нискокачествени батерии. Повишени са възможностите за съществуване на недостатък, който води до прегряване и възпламеняване на устройствата. Apple стартира акция по евакуиране и ремонт на компютрите през юни 2019 година

Известни са редица случаи на запалени и даже взривени преносими компютри. Един от тях се случва дни преди акцията на Apple. Компютър, принадлежащ на жителя на щата Флорида Стив Гание, е прегрял и се е взривил, стоешком на маса, без да е включен към зарядно устройство. Потребителят разгласява фотоси (една от тях можете да видите горе) след случая на страницата си във Фейсбук.

При различен случай от 2017 година пък възпламеняване на Macbook Pro 2015 по време на приложимост в ръцете на консуматор води до контузии. Програмист на име Даниел Дуварис споделя, че компютърът му ненадейно се изключил, след което от него се чули съскащи звуци, от корпуса почнал да излиза бял пушек и се появили пламъци. Потребителят съумял да хвърли преносимия компютър на земята преди той да се взриви, само че въпреки всичко получил съществени изгаряния на пръстите. След случая е станало ясно, че причина е мощно деформирана клетка на батерията.

Не е ясно дали Apple ще изплати обезщетения на притежателите на неразрешените компютри, какъв брой време ще продължи акцията, и колко машини обгръща тя. Потребителите, чиито преносими компютри е добре да минат през процедура по подмяна на акумулатора, обая би трябвало да са подготвени да се сблъскат с избрани неудобства. В формалното известие на компания се оповестява, че устройствата ще прекарат в сервизен център най-малко една-две седмици. Също по този начин се предлага основаване на аварийно копие на съхраняваните в тях данни.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР