Федералното управление по гражданска авиация на САЩ (FAA) въведе забрана

Федералното управление по гражданска авиация на САЩ (FAA) въведе забрана ...

САЩ забраниха превозване на лаптопи Macbook в самолети.

Федералното управление по гражданска авиация на САЩ (FAA) въведе забрана внасяне на борда на самолети на преносими компютри Apple Macbook Pro. Ограниченията касаят всички пасажери без изключение, но не и всички модели лаптопи от серията. Става дума само за онези, които компанията е изтеглила за ремонт.

Мярката бе въведена, след като стана ясно че 15-инчови Macbook Pro с дисплеи Retina, произведени между септември 2015 г. и февруари 2017 г., са с повишена пожароопасност заради използвани в тях нискокачествени акумулатори. Повишени са шансовете за наличие на дефект, който води до прегряване и възпламеняване на устройствата. Apple започна кампания по изтегляне и ремонт на компютрите през юни 2019 г.

Известни са редица случаи на запалени и дори взривени лаптопи. Един от тях се случва дни преди кампанията на Apple. Компютър, принадлежащ на жителя на щата Флорида Стив Гание, е прегрял и се е взривил, стоейки на маса, без да е включен към зарядно устройство. Потребителят публикува снимки (една от тях можете да видите горе) след инцидента на страницата си във Facebook.

При друг случай от 2017 г. пък възпламеняване на Macbook Pro 2015 по време на употреба в ръцете на потребител води до травми. Програмист на име Даниел Дуварис разказва, че компютърът му внезапно се изключил, след което от него се чули съскащи звуци, от корпуса започнал да излиза бял дим и се появили пламъци. Потребителят успял да хвърли лаптопа на земята преди той да се взриви, но все пак получил сериозни изгаряния на пръстите. След инцидента е станало ясно, че причина е силно деформирана клетка на батерията.

Не е ясно дали Apple ще изплати компенсации на притежателите на забранените компютри, колко време ще продължи кампанията, и какъв брой машини обхваща тя. Потребителите, чиито лаптопи е добре да минат през процедура по замяна на акумулатора, обая трябва да са готови да се сблъскат с определени неудобства. В официалното съобщение на компания се съобщава, че устройствата ще прекарат в сервизен център минимум една-две седмици. Също така се препоръчва създаване на резервно копие на съхраняваните в тях данни.

Източник: pcworld.bg