Федералното събрание на Германия с абсолютно мнозинство преизбра Франк-Валтер Щайнмайер

...
Федералното събрание на Германия с абсолютно мнозинство преизбра Франк-Валтер Щайнмайер
Коментари Харесай

Щайнмайер избран за втори петгодишен мандат

Федералното заседание на Германия с безусловно болшинство преизбра Франк-Валтер Щайнмайер за втори петгодишен мандат за президента на страната . Резултатът от гласуването бе разгласен от ръководителя на Народното събрание Бербел Бас.

Това не беше непредвиден резултат, защото Щайнмайер получи поддръжката на главните партии в страната - Социалдемократическата партия на Германия, Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, Зелените, Свободната демократическа партия.

Малки партии предложиха лични претенденти - " Алтернатива за Германия " номинира Макс Оте за поста държавен глава, Лявата партия - Герхард Траберт, а " Свободните гласоподаватели " - Стефани Гебауер. Шансовете техните номинации въобще да съберат сериозна поддръжка не бяха обсъждани съществено даже и първоначално.
 Германия избира президент
Германия избира президент

Най-вероятно Щайнмайер ще бъде избран отново

Самото заседание е специфичен парламентарен орган, който се събира за избирането на президент. Състои се от депутати от Бундестага и представители на немските провинции. Федералното заседание се състои от 1472 души , като включи и като делегат на районите някогашният канцлер на Германия Ангела Меркел , известният в страната вирусолог Кристиян Дростен, треньорът на националния тим по футбол Нас Хлик, астронавтът Александър Герст.

Правилата за избор на президент плануват няколко гласувания, като при първите две, с цел да се завоюва има потребност от безусловно болшинство. Ако се стигне до трето гласоподаване би било задоволително и нормално болшинство.

Кандидатурата на Франк-Валтер Щайнмайер беше оповестена още преди месеци. Той заема поста президент на Германия от 2017 година, като смени на поста Йоахим Гаук. Щайнмайер е външен министър на Германия два мандата - от 2005-2009 година и от 2013-2017 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР