Федерално жури в Манхатън отсъди в четвъртък, че поп звездата

...
Федерално жури в Манхатън отсъди в четвъртък, че поп звездата
Коментари Харесай

„Много щастлив“ Ед Шийран спечели делото за авторски права върху „Thinking Out Loud“

Федерално жури в Манхатън отсъди в четвъртък, че поп звездата Ед Шийран не е нарушил авторските права върху песента „ Let`s Get It On “ на Марвин Гей. Пред кореспонденти след края на процеса той не скри насладата и облекчението си от развоя му, като назова решението победа за креативната независимост.

Делото сложи под въпрос дали шлагерът на Шийрън от 2014 година „ Thinking Out Loud “ е копирал „ сърцето “ на класиката от 1973 година Съдебните заседатели взеха решение, че 32-годишният Шийрън е основал песента си без значение и не носи отговорност за нарушение на авторските права.

След двуседмичен правосъден развой правосъдните заседатели доближиха до единомислещо решение след три часа разискване.

Искът бе заведен от наследниците на Ед Таунсенд, който е съавтор на „ Let`s Get It On “ дружно с Марвин Гей. Ищците за първи път подадоха цивилен иск през 2017 година с изказванието, че Шийрън, Warner Music Group и Sony Music Publishing са плагиатствали от соул класиката, нарушавайки федералния закон за авторското право.

Наследниците желаеха да получат дял от облагата от шлагера на Шийрън.

Извън съда артистът и създател на песни съобщи пред кореспонденти, че е било „ опустошително да бъдеш упрекнат в кражба на непозната ария “ и че е „ доста благополучен “ от резултата.

„ Ако правосъдните заседатели бяха решили този въпрос по различен метод, можеше и да се сбогуваме с креативната независимост на създателите на песни “, сподели Шийран.

Представители на сектора следяха от близко гражданското дело на фона на опасенията, че то може да отвори вратата за бъдещи правосъдни разногласия и да попречва творчеството на създателите на песни.

Това е вторият правосъден развой за авторски права на Шийран в границите на една година. През април 2022 година той завоюва дело в Лондон за песента си „ Shape Of You “ от 2017 година, като още тогава съобщи, че искът е емблематичен за правосъдните разногласия за авторски права, които отиват прекомерно надалеч.

През последните години имаше няколко знакови каузи за авторски права върху музика.

Едно от най-забележителните бе през 2015 година, когато членове на фамилията на Гей сполучливо заведоха дело против изпълнителите Робин Тик и Фарел Уилямс поради прилики сред тяхната ария „ Blurred Lines “ и „ Got to Give it Up “ на Гей. Резултатът изненада мнозина в сектора, в това число правни специалисти, които смятаха, че доста от цитираните музикални съставни елементи са основополагащи и значително съществуват в общественото пространство.

По делото този месец 32-годишният Шийрън свидетелства в съда с китара в ръка, свирейки демо версии за съда, с цел да потвърди, че въпросната градация на акомпаниментите 1-3-4-5 е общ „ конструктивен детайл “ на поп музиката и не може да бъде благосъстоятелност.

Попитан за цената на делото по-рано тази седмица, Шийрън заплаши, че ще се откаже от музиката, в случай че загуби. „ Ако това се случи, завършвам, спирам “, съобщи Шийрън в съда в понеделник.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР