Федералният социален съд на Германия постанови, че мъж, който се

...
Федералният социален съд на Германия постанови, че мъж, който се
Коментари Харесай

Германски съд постанови: Пътят от леглото до бюрото у дома се счита за пътуване до работа

Федералният обществен съд на Германия постанови, че мъж, който се подхлъзнал, до момента в който вървял от леглото към компютъра, който употребява, може да изиска застраховка за акцидент на работното място, защото публично е отивал на работа, пишат от „ Гардиън “.

Мъжът работел от у дома и се спускал по вита стълба към работното си бюро, което се намира един етаж под спалнята му, когато се подхлъзнал и си счупил прешлен. Застрахователната компания на работодателя не сметнала случая за „ трудов “ и отказала да покрие разноските за акцидент на работното място, по тази причина германецът се обърнал към съда.

Две съдилища на по-ниски равнища отказали да счетат пътуването от леглото до домашния офис за " пътешестване " до работа, само че немският федерален обществен съд разпоредил мъжът да бъде заплатен. Съдията постановил, че германецът нормално се захваща за работа " незабавно, без първо да е закусил ".

Според немското законодателство застраховката против акцидент се дава единствено при положение на " първо " пътешестване до работа, тъй че в случай че човек отиде на закуска в кухнята и падне, настояването му може да не бъде задоволено. В случая обаче " ищецът е претърпял трудова акцидент, когато е паднал на път за домашния си офис сутринта ", се споделя в решението.

Впоследствие съдът взема решение, че законът би трябвало да се ползва за позиции на отдалечена форма на работа, които съставляват място за осъществяване на служебните отговорности, одобрено от работодателя.

От изданието пишат, че не е известно дали германецът е работил вкъщи по отношение на пандемията или е почнал да работи отдалечено преди въвеждането на ограничаващи ограничения за битка с разпространяването на ковид. В постановлението се споделя, че законът се ползва за " зони за отдалечена работа ", които са " работни места, оборудвани с компютър и конфигурирани от работодателя за непрекъснато в частните пространства на чиновниците ".

Освен че промени визиите ни за методите за работа и ни принуди да се приспособяваме бързо към измененията, Covid-19 стана мотив за преразглеждането на закони в интерес на работещите от у дома. Наскоро в Португалия одобриха закон, който не разрешава на работодателите да тормозят чиновниците си отвън работно време, като им се обаждат или изпращат SMS. Според новите правила, работодателят може да бъде санкциониран за нарушение на закона. От работодателите също по този начин се изисква да подкрепят финансово личния състав си за разноските, свързани с работата от у дома като интернет и електричество.
10 хрумвания за повече уют в домашния офис
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР