Федералният резерв вероятно скоро ще вдигне лихвите на фона на

...
Федералният резерв вероятно скоро ще вдигне лихвите на фона на
Коментари Харесай

ФЕД предупреди, че предстои вдигане на лихвите скоро

Федералният запас евентуално скоро ще вдигне лихвите на фона на високата инфлация в Съединени американски щати. Това декларира чиновник на банката. " Инфлация сега е камшик за семействата с ниски и междинни приходи ", разяснява един от членовете на комисията за установяване на лихвените проценти на Фед и шеф на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард пред CNBC.

По думите му действителните заплати понижават. Хората са недоволни и доверието на потребителите понижава. Той означи още, че централната банка е била " хваната неподготвена " от скока на цените. " Бяхме сюрпризирани от растежа на инфлацията ", разяснява Булард и съобщи, че централната банка може би не реагира задоволително бързо в отговор на високата инфлация. По думите му Фед би трябвало да усили лихвените проценти до 1% до 1 юли.

Потребителските цени в Америка са се повишили със 7,5% през януари, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Нестабилните вериги на доставки бяха измежду главните аргументи за скока на инфлацията. По думите на Булард спиранията на веригата за доставки ще продължат до 2023 година

В същото време пазарът на труда е в добра позиция. Броят на свободните работни места доста надвишава броя на безработните американци. " От тази позиция имаме един от най-силните пазари на труда, на които в миналото сме били очевидци ", счита Булард. " Прогнозирам, че равнището на безработица може да падне доста под 3% още тази година ".

Кризата сред Русия и Украйна обаче може още повече да ускори инфлацията, наред с повишението на петрола.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР