Федералният резерв в САЩ повиши лихвите за пореден път, на

...
Федералният резерв в САЩ повиши лихвите за пореден път, на
Коментари Харесай

Време ли е инвеститорите да станат по-предпазливи на щатските пазари?

Федералният запас в Съединени американски щати увеличи лихвите за следващ път, на последното си съвещание през юли, като решението за нов растеж от 75 базисни пункта на главния лихвен %, бе последвано с плевел растеж на фондовите пазари.

Инвеститорите може би биха споделили, че това е изцяло противоположно на логиката, че средата на покачване на лихвите води обичайно до загуби на фондовите пазари. Но обяснението на пазара е, че лихвите бяха нараснали с по-малко от упованията, като в това време данните за охлаждането на американската стопанска система, сочат към по-ранен завършек на цикъла на покачване на лихвите.

И въпреки всичко, както споделят някои пазарни наблюдаващи, сега може и да се залага " капан за биковете ". След покачването си от последните дни, показателят на сините чипове S&P 500 е на към 10-на % от исторически най-високите си равнища, което би заличило целия спад от началото на годината. В същото време, знакът е и на 10% от най-ниските си равнища за годината, което може да се каже, че прави евентуалното съответствие доходност-риск извънредно.

Майк Уилсън от Morgan Stanley счита, че акциите са в курс на спад с повече болежка заради икономическото закъснение. Главният финансов пълководец на компанията и основен капиталов шеф сподели в " Бързи пари " на CNBC, че вложителите би трябвало да се опълчват на влагането на парите си в акции макар скока на пазара след решението на Фед.

Morgan Stanley прави огромен залог на пари и облигации и сподели, че фирмите би трябвало да нулират лентата през този сезон на облагите. Майк Уилсън, основен финансов пълководец и основен капиталов шеф на компанията, сподели, че има вяра, че вълнението на Уолстрийт от концепцията, че повишението на лихвените проценти може да се забави по-рано от предстоящото, е прибързано и проблематично.

" Пазарът постоянно се покачва, откакто Федералният запас спре да се изкачва, до момента в който стартира рецесията.... [Но] е малко евентуално този път да има огромна празнота сред края на акцията на Фед и рецесията ", сподели той пред " Бързи пари " на CNBC в сряда.

Според Уилсън най-належащите въпроси са резултатът, който икономическото закъснение ще има върху корпоративните облаги и рискът от прекомерно стягане на Фед. " Пазарът е малко по-силен, в сравнение с бихте си помислили, като се има поради, че сигналите за напредък са непрекъснато негативни ", сподели той. " Дори пазарът на облигации в този момент стартира да приема обстоятелството, че Фед евентуално ще отиде прекомерно надалеч и ще ни тласне към криза. "

Близо до края

Уилсън има целева цена от 3900 пункта в края на годината за S&P 500, една от най-ниските на Уолстрийт. Това значи спад от 3% по отношение на затварянето в сряда и спад от 19% от високия връх на показателя при затваряне през януари. Неговата прогноза също по този начин включва апел към пазара да се намали още един крайник, преди да доближи задачата в края на годината. Уилсън се приготвя S&P да падне под 3636 пункта, 52- седмичното дъно, достигнато предишния месец.

" Наближаваме края. Искам да кажа, че този мечи пазар продължава известно време ", сподели Уилсън. " Но казусът е, че няма да се откаже и би трябвало да имаме този финален ход и немисля, че дъното през юни е последният ход. "

Уилсън има вяра, че S&P 500 може да падне до 3000 при сюжет на криза през 2022 година " Наистина е значимо всяка инвестиция да бъде завършена от позиция на " Какво е преимуществото по отношение на минуса. Тук поемате доста риск, с цел да постигнете всичко, което е останало на масата. И за мен това не е инвестиция ", съобщи той.

Позицията на Уилсън се споделя от доста други пазарни наблюдаващи. Моментът за покупка на американски акции не е неприятен съгласно други специалисти. " Ако сте били нетърпеливи да купувате акции при започване на годината, когато S&P 500 беше с 20% по-високо, за какво не сте още по-нетърпеливи в този момент? ", пита Марк Хулберт, колумнист в MarketWatch.

Ето по какъв начин бихте се представяли, в случай че при започване на всеки мечи пазар след Втората международна война сте купували акции в деня, когато S&P 500 затвори под прага на загуба от 20%.

Понякога този ден наближаваше в края на мечия пазар, а в други случаи пазарът продължаваше да пада още, преди в последна сметка да се увеличи. Но приблизително бихте се справили доста добре. И не би трябвало да чакате толкоз дълго, с цел да го извършите. През 12-те месеца след покупките ви междинната обща възвръщаемост би била 22.7%. Това е повече от два пъти дълготрайната междинна стойност на фондовия пазар, както можете да видите от тази диаграма.

Важно е да се признае, че тези 22.7% са междинни стойности и не се получиха толкоз добре във всеки обособен случай. При два от 12-те огромни спадове след Втората международна война, при които S&P 500 падна с повече от 20%, щяхте да сте на загуба 12 месеца след покупката в деня, в който прагът на загуба от 20% беше нарушен. Но даже и в тези два случая в последна сметка ще излизате на облага - просто ще е лишило повече от година.

Във всеки случай, забележете, че това значи, че в 10 от 12-те случая след Втората международна война вие сте имали облага за една година. Това са много положителни шансове. " Може да възразите, че " този път е друго ", като твърдите, че акциите навлизат в по-дълъг и по-тежък мечи пазар от всеки, който е бил претърпян след Втората международна война. През последните дни получих голям брой имейли от доста от вас с тъкмо този мотив, само че противоположните хора са склонни да слагат позитивно завъртане върху сходно изтичане на негативизъм. Не получавах такива апокалиптични имейли за пазара през януари ", написа още Хулберт.

Докато вярвате, че фондовият пазар в последна сметка ще се върне нагоре и ще надмине януарските си върхове, покупките, направени в този момент, ще покажат по-голяма облага и то по- рано от самия пазар. Дъг Кас от Seabreeze Partners е един от дребното същински съперници на по-нататъшен спад

измежду съветниците. В имейла си до клиенти в деня откакто S&P 500 наруши прага на загуба от 20%, той написа, че " суматохата от последните няколко дни докара до появяването на някои страхотни дълготрайни благоприятни условия с богата и удобна заплащане против риск от спад съотношения... Докато благосъстоянията са изгубени през 2022 година, благосъстоянията могат да бъдат направени от тези, които са безстрастни и изборно купуват през днешния ден ".

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи нафинансовите пазари

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР