Федералният резерв на САЩ ще намали лихвите още пет пъти

...
Федералният резерв на САЩ ще намали лихвите още пет пъти
Коментари Харесай

Как да инвестирате в среда на понижение на лихвите?

Федералният запас на Съединени американски щати ще понижи лихвите още пет пъти до април 2020 година, предвиждат анализатори от Danske Bank. А дали това ще се случи - следва да забележим... И въпреки всичко, би трябвало да сме подготвени!

" Фед ще понижава лихвените проценти с 25 базисни пункта на всяка от идващите пет срещи, до момента в който доближи до целевия диапазон 0.75-1.00% на съвещанието си през март 2020 година ", разясняват анализаторите от Danske Bank, представени от финансовото издание CNBC.

" Икономическите индикатори отвън Съединени американски щати са по-слаби от предстоящите: Данните за китайските вложения в дълготрайни активи; промишленото произвеждане и продажбите на дребно; свиването на Брутният вътрешен продукт в Германия през второто тримесечие на годината; Brexit и така нататък ", показват още анализаторите.

На съвещанието си през юли Фед намали лихвените проценти с 25 базисни пункта - първото понижение от 2008 година насам. Членовете на Фед обаче обявиха, че са отворени за бъдещи понижения.

Инвеститорите в Съединени американски щати чакат Федералният запас (Фед) да понижи лихвените проценти на идващото си съвещание на 17-и и 18-и септември. Ако се съди по търговията с фючърси, тези упования са заложени при равнища от над 90%.

И в този момент на въпроса - в случай че и вие очаквате намаляване на лихвите от страна на Фед, както и съвсем несъмнено такова от страна на ЕЦБ, в среда на ниска инфлация и Brexit, то по какъв начин би било най-удачно да се влага?

Сега ще ви дам няколко посоки, по които можете да помислите, като те никога не трябва да се одобряват, като капиталов съвет, или рекомендация:

Дивидентни компании и компании насочени към стойност

Ако се опасявате от по-нататъшно намаляване на лихвите, то време е да помислите за вложения в дивидентни компании. И най-лесният, добър и на ниска цена метод да извършите това, в случай че нямате изключително съществени знания за фондовите пазари (а и даже да имате такива) е - посредством индексни фондове следящи представянето на компании с висок дял.

При равнища на лихвите по 10-годишните облигации от 1.6% за щатските такива и негативна рентабилност от близо -0.6% за немските, пред вложителите търсещи рентабилност има не доста на брой разновидности, които с изключение на всичко да се отличават и с търпимо равнище на риск.

В момента дивидентната рентабилност на показателя S&P 500 е по-висока от доходността на 10- и 30-годишните облигации. И това, най-малко в исторически проект е било добре за акциите през идната година.

" Въпреки, че настоящото злокобно превръщане на лихвената крива при 2-годишните и 10-годишните облигации, породи безпокойствие измежду вложителите, историята предлага и малко положителни вести ", се споделя в разбор на CFRA Research. " От Втората международна война насам, когато дивидентната рентабилност на S&P 500, в края на месеца е надхвърляла доходността по десетгодишните облигации - S&P 500 е записал междинен растеж от 22% година по-късно, като покачване е ставало действителност в 74% от всички следени 31 случая. "

Избягвайте акциите на финансовите институции

Книжата на банките страдат от ниските лихви. И те се чака да страдат още повече, в случай че забележим по-нататъшно намаляване на лихвите. Намаляване на лихвите би се превело, като по-нататъшно утежняване на финансовите резултати и надлежно неспособност да се посрещне високата другояче дивидентна рентабилност.

Или казано по различен метод - високите дивиденти на фирмите от бранша, могат и да са застрашени от по-нататъшно намаляване на лихвите от страна на водещите централни банки.

Както продължаваме да виждаме - огромните европейски банки са " заложниците на негативните лихви в еврозоната ". Това докара до декапитализация и потребност от набиране на пресен капитал при доста от най-големите европейски финансови институции.

На сериозна амортизация станаха очевидци акциите на водещи банки, като Dеutѕсhе Ваnk и Unісrеdіt, през последните няколко години.

Внимавайте с софтуерните компании

" В края на цикъла на напредък, когато стартират да се появяват опасения от криза, акциите насочени към растеж, нормално се показват по-лошо от защитните съставни елементи ", разяснява Майк Уилсън, основният американски пълководец за акции на щатската капиталова банка Morgan Stanley.

Той добави още, че новият кръг от цени е насочен към потребителите и е " сразяващ търсенето ".

Майк Уилсън е един от най-скептичните стратези на Уолстрийт, като той поучава клиентите да се отърват от акциите насочени към растеж и да се насочат назад към отбранителни имена, заради опасенията за криза. Според специалиста, облигациите ще се показват с 10 процентни пункта по-добре от имената на напредък, поради комерсиалната война.

" Забавянето в темповете на основаване на работни места и отработените часове, неустойчивостта на фондовите тържища и новите цени, са евентуални фактори за закъснение на потребителските разноски ", счита още Уилсън.

Все още може да гледате към мощно задлъжнели браншове и компании

Миналата година, по време на цикъла на покачване на лихвите, най-сериозно бяха наранени индустриалните компании от мощно задлъжнели браншове.

И логиката бе следната - покачване на лихвите ще увеличи разноските за отговорностите и надлежно ще нарани рентабилността им. Сега изцяло противоположна логичност, би могла да бъде приложена и при положение на понижаване на лихвите. Напълно е допустимо индустриалните циклични компании да се показват нелошо през тази година.

Благородните метали ще не престават да блестят?

Златото поскъпнса с над 20% от началото на годината. Но съгласно редица специалисти, най-хубавото за метала може и да следва. Причината - понижение на лихвите от страна на Фед е допустимо да обезцени $ и надлежно да докара до растеж в цената на " жълтия метал " (всеизвестна е противоположната корелация сред цената на златото и придвижването на щатския долар).

Традиционно в исторически проект при търговски войни, доларът постоянно е поевтинявал, тъй че това би било още една причина за повишаване на златото. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР