Федералният резерв на САЩ очаквано повиши основния си лихвен процент

...
Федералният резерв на САЩ очаквано повиши основния си лихвен процент
Коментари Харесай

Фед предприе най-рязкото повишение на лихвите от 22 години в опит да удържи инфлацията

Федералният запас на Съединени американски щати предстоящо увеличи главния си лихвен % с половин пункт, с което той доближи интервала 0.75-1%. Покачването е най-рязкото от 2000 година насам и идва в отговор на растящата инфлация в Съединени американски щати, която през март доближи 40-годишен връх от 8.5%. Ходът на американската централна банка не е изненада, защото институцията сигнализираше за него през последните седмици, с цел да приготви пазарите. Фед постави завършек на ерата на евтините пари през март, когато стартира да покачва лихвите от на практика нулевите им равнища, които бяха поддържани по време на пандемията. Очаква се агресивното стягане паричните условия да продължи.

Фед същото по този начин разгласи публично, който по време на пандемията доближи близо 9 трлн. $. Първоначално салдото всеки месец ще бъде съкращаван с до 30 милиарда $ от съкровищни бонове и 17.5 милиарда $ от обвързани с ипотеки скъпи бумаги, а след третия месец праговете ще бъдат удвоени надлежно до 60 милиарда и 35 милиарда $. Процесът по редуциране ще стартира от юни и ще се прави посредством понижаване на реинвестирането на падежиращите принадлежности. Така салдото ще се свива с ритъм от към 1 трлн. $ годишно.

Фед желае да " изсипе " по-голяма част от плануваното повишаване на лихвите в самото начало, сподели пред Bloomberg Елън Гаск от PGIM Fixed Income. Централната банка се пробва да догони действителността, както и да предотврати трайното определяне на упования за висока инфлация, които сами по себе си могат в допълнение да засилят ценовия растеж.
Реклама
Комитетът по отворения пазар (FOMC), определящ лихвените равнища, счита, че на идващите няколко срещи сходни покачвания от по половин пункт " ще бъдат подобаващи ", сподели шефът на Фед Джером Пауъл в първата си извършена онлайн конференция от началото на пандемията. Все отново опциите за идващите решения остават отворени. Някои вложители залагат, че идващото нарастване ще е още по-рязко - с цели 0.75 пункта през юни, с цел да бъде овладян по-бързо растежът на цените. Покачването евентуално ще продължи най-малко до постигане на считаното за неутрално равнище от 2.4%. при което икономическият напредък нито се подтиква, нито се забавя.
Опасността от криза се ускорява
Фед регистрира, че въпреки общата икономическа интензивност в Съединени американски щати да е спаднала през първото тримесечие, потреблението и вложенията са останали постоянни, а безработицата продължава да понижава. Според банката инфлацията остава нараснала заради несъответствията сред търсене и предложение, свързани с пандемията и войната в Украйна, а в основата ѝ стоят високите енергийни цени.

изостри опасенията за идна криза. Икономистите от Goldman Sachs правят оценка вероятността за сходно развиване на 35%, а Deutsche Bank предсказа сериозен спад на американския Брутният вътрешен продукт. Историята демонстрира, че Фед " в никакъв случай не е успявал да поправя " даже по-малки отклонения на инфлацията и заетостта, " без да тласне стопанската система към забележителна криза ", написа банката. Според 57% от интервюираните от CNBC икономисти и мениджъри на фондове този месец напъните на Фед да овладее инфлацията ще доведат до криза.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР