Федералният резерв на САЩ няма да изненада никого, ако утре

...
Федералният резерв на САЩ няма да изненада никого, ако утре
Коментари Харесай

Фед вероятно ще повиши леко водещата си лихва

Федералният запас на Съединени американски щати няма да изненада никого, в случай че на следващия ден увеличи за трети път тази година основната си рента с четвърт процентен пункт, с цел да управлява инфлацията, заяви Асошиейтед прес.

Освен това може да даде сигнал за още едно покачване през декември.

Наблюдателите на Фед наблюдават за признаци дали американската централна банка ще забави темпото на покачване на водещата си рента през идните месеци. Много анализатори чакат растежът на американската стопанска система да се забави следващата година, частично поради комерсиалния спор на президента Доналд Тръмп с Китай, Канада и Европа.

Евентуално икономическо закъснение евентуално ще накара Фед да забави темпото на покачване на лихвите си, с цел да не задуши растежа. При подобен сюжет централната банка може да вдигне главната си става единствено два пъти през 2019 година и по-късно да се отдръпне, с цел да види по какъв начин ще се движи стопанската система.

Освен налаганите от Съединени американски щати мита и ответните ограничения в комерсиалната война на Тръмп, други фактори също могат да се отразят на растежа. Очаква се да отслабнат позитивните последствия от данъчните облекчения, влезнали в действие тази година, както и от нарасналите държавни разноски.

Някои анализатори обаче са последователи на по-оптимистичен сюжет: към този момент набраната инерция от икономическите тласъци на държавното управление ще продължи да укрепва пазара на труда и да намалява безработицата, която е на ниво 3,9 % или съвсем 50-годишен най-малко, съобщи Българска телеграфна агенция. Ограниченото предложение на пазара на труда ще форсира растежа на заплатите и инфлацията и ще накара Фед да затегне кредитирането, с цел да защищити стопанската система от прегряване.

Централната банка може да хвърли светлина върху това, което вероятно следва, в изказването си след приключващото на следващия ден двудневно съвещание на институцията, в предстоящата актуализирана прогноза за икономическия напредък или вероятно пък президентът на централната банка на Съединени американски щати Джероум Пауел може да даде някакви насоки за бъдещата политика на конференцията си след съвещанието.

Лекото покачване на лихвата, което се чака, отразява продължаващата постоянна обстановка на американската стопанска система, която пораства за 10-а поредна година, а това е най-продължителният подобен интервал до момента.

Ако Пауел и Фед не дадат някакви разяснителни пояснения за идните месеци, това значи, че определящите политиката на централната банка са надълбоко разграничени в мненията си.

Очакваното покачване на лихвата тази седмица ще бъде 8-ото от 2015 година, когато централната банка стартира да стяга кредитирането, откакто поддържаше водещата си рента на рекордно ниско ниво в продължение на седем години от 2008 година в разгара на финансовата рецесия.

Въпреки това главната краткосрочна рента на Фед, която е водеща за доста потребителски и бизнес заеми, остава на относително ниско ниво в диапазона 1,75-2 %. Според последната оценка на централната банка нейното " неутрално " лихвено ниво - това, при което стопанската система нито се лимитира, нито се подтиква - е 2,9 %. Още две покачвания тази година и спомагателни две през 2019 година ще вдигнат основната рента на Фед до това ниво.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР