Федералният резерв на САЩ (Фед), след двудневно заседание, повиши основния

...
Федералният резерв на САЩ (Фед), след двудневно заседание, повиши основния
Коментари Харесай

Фед на САЩ със 7-мо повишение на основната лихва за годината, ще продължи и през 2023-а

Федералният запас на Съединени американски щати (Фед), след двудневно съвещание, увеличи главния лихвен % с 50 базисни пункта - до 4,25-4,5%, излиза наяве от известие на американски регулатор. Фед увеличи лихвите за седми път от началото на 2022 година.

Така малко се забави темпа на " ударното " покачване на главната рента със 75 базисни пункта от предходните 4 съвещания.

" Федералният комитет за интервенциите на открития пазар (FOMC) има за цел да реализира оптималната претовареност в страната и инфлация от 2% в дълготраен проект. В поддръжка на тези цели, комитетът реши да увеличи главния лихвен % по федералните фондове до 4,25-4,5% ", се споделя в известието. Всички членове на FOMC са дали своят вот единомислещо за това решение.

Членовете на FOMC имат намерение да продължат да усилват главната рента и чакат, че с това ще се реализира нужната позиция на парично-кредитната политика за връщане на инфлацията до задачата от 2%.

Според обновените прогнози, членовете на FOMC чакат главната рента на Фед да доближи " връх " от приблизително 5,1% към края на 2023 година През септември идната година се чака най-високата стойност на главната рента да е в диапазона към 4,6%.
 Фед очерта песимистична картина за стопанската система на Съединени американски щати
Фед очерта песимистична картина за стопанската система на Съединени американски щати

Домакинствата се борят с възходящите разноски

Фед на Съединени американски щати ще продължи да покачва главната рента , а следствията от този ход " следва да бъдат усетени ". Това разгласи в ръководителят на Фед Джеръм Пауъл, след съвещанието на FOMC.

" През тази година ние предприехме решителни дейности за стягане на парично-кредитната политика. Свършихме доста работа и цялостният резултат от нашето бързо стягане на политиката занапред ще се усеща. Продължаваме да чакаме, че продължаващото нарастване на главната рента ще бъде уместно за реализиране на такава позиция на паричната политика, която в задоволителна степен ще окаже сдържащ резултат, с цел да има връщане на инфлацията до 2% с течение на времето ", споделя Джеръм Пауъл.

По думите му, Фед е убеден в нуждата от опазване на главната рента на високо равнище, до момента в който спадът на инфлацията се стабилизира.
 Фед на Съединени американски щати продължи с
Фед на Съединени американски щати продължи с " ударното " повдигане на главната рента, равнището е най-високото от 2008-а насам

Има намек за опцията за закъснение на темповете на повишение на лихвите в бъдеще
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР