Федералният резерв на Съединените щати предприе повишение на основния лихвен

...
Федералният резерв на Съединените щати предприе повишение на основния лихвен
Коментари Харесай

Как ръстът на лихвите в САЩ влияе на потребителите?

Федералният запас на Съединените щати предприе покачване на главния лихвен % в страната с 25 базисни пункта, което е първото от три години насам.

Очаква се до края на тази година лихвите оттатък Океана да се покачат най-малко още шест пъти.

Какво обаче значи това за американските консуматори?

Лихвеният % по федералните фондове, който се дефинира от централната банка, е главната лихвена ставка, по която банките в Съединени американски щати отпускат краткосрочни еднодневни заеми една на друга.

Той, обаче, оказва въздействие и върху лихвите, които потребителите заплащат по своите потребителски заеми, ипотеки и кредитни карти, както и върху доходността по спестяванията им.

Едно повишаване на лихвите с четвърт пункт от съвсем нулеви равнища няма да окаже съвсем никакво въздействие върху персоналните финанси на потребителите, споделят специалистите, представени от CNBC. Но кумулативният резултат от повишението на лихвите в дълготраен проект е факторът, който може да повлияе осезателно върху стопанската система и бюджетите на семействата.

На първо място се чака заемите да се оскъпят. Дългосрочните закрепени лихви по ипотечните заеми към този момент се покачват, защото са повлияни от стопанската система и инфлацията.

Средната рента по 30-годишна жилищна ипотека с закрепен лихвен % към този момент е над 4% и евентуално ще продължи да се повишава.

Обслужването на 30-годишна ипотека с закрепен лихвен % за сума от 300 000 $ коства към 1432 $ на месец при ставка от 4%. Ако тя се увеличи на 4.5%, същият заем ще коства 131 $ на месец повече, което прави 1572 $ в допълнение за година и 47 160 $ повече за целия период на заема.

Лихвите по краткосрочните заеми, изключително по кредитните карти, също ще се покачат. Тъй като множеството кредитни карти имат изменчив лихвен %, те са непосредствено свързани с главната рента на Фед.

Ако дължите 5000 $ по кредитна карта с годишен % на разноските (който включва всички лихвени заплащания по заема, както и всички такси, комисиони и други разноски за сметка на клиента) от 19% и погасявате по 250 $ на месец, ще са ви нужни 25 месеца, с цел да погасите задължението изцяло и ще платите рента от 1060 $.

Ако ГПР доближи 20%, ще платите в допълнение 73 $ рента.

От друга страна, спестителите могат да чакат по-висока рентабилност по своите депозити. Въпреки че Федералният запас няма директно въздействие върху лихвите по влоговете, те нормално са свързани с измененията в главния лихвен %.

Тъй като до този миг тази ставка беше към нулата, лихвите по спестовните сметки в някои от най-големите банки на дребно бяха минимални, на равнище от към 0.06%.

Дори когато Фед стартира да покачва референтната рента, лихвите по депозитите ще реагират доста по-бавно, само че въпреки всичко с времето се чака да стартират гладко да порастват.

Ако имате 10 000 $ в елементарна спестовна сметка, при лихвен % от 0.06% ще получите рентабилност от едвам 6 $ за една година. В онлайн спестовна сметка, която носи 0.46%, бихте могли да спечелите 46 $, до момента в който петгодишен срочен влог може да донесе съвсем два пъти повече.

Трябва да се има поради обаче, че темповете на инфлация сега са доста по-високи от тези ставки, тъй че всички пари в банкови влогове на процедура губят покупателна дарба с течение на времето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР