Федералният резерв може да започне да свива пандемичната си програма

...
Федералният резерв може да започне да свива пандемичната си програма
Коментари Харесай

Федералният резерв може да започне да оттегля подкрепата за икономиката от средата на ноември

Федералният запас може да стартира да свива пандемичната си стратегия за стимулиране на стопанската система най-рано от средата на ноември, излиза наяве от протоколите от съвещанието на централната банка от септември, съобщи Си Ен Би Си.

От обобщение на срещата се схваща, че членовете на централната банка считат, че Фед е покрай реализиране на задачите си за претовареност и инфлация.

Според протокола Фед ще стартира да понижава актуалните си месечни покупки на активи на стойност 120 милиарда $ последователно – с по 10 милиарда от държавните облигации и по 5 милиарда от ипотечни скъпи бумаги (MBS). В момента по програмата ФЕД купува месечно държавни облигации за 80 милиарда и ипотечни скъпи бумаги за 40 милиарда $.

Ако ситуацията не се промени, то програмата ще бъде спряна в средата на 2022 година

„ Участниците в срещата означиха, че в случай че по време на идната намира се вземе решение за започване на свиването, процесът може да стартира към средата на ноември или декември “, излиза наяве от протокола.

Следващото съвещание на ФЕД е на 2-3 ноември, като евентуалния старт на ограничението на покупките през същия месец се прави оценка като по-агресивен сюжети от упования от пазара.

„ Ако разгласят стесняване през ноември, не виждам причина да отсрочват стартирането на процеса “, разяснява Кати Джосун от Charles Schwab. Тя споделя, че е била сюрпризирана от това, че няколко члена на Фед с декларирали, че „ избират да продължат с по-ускорено движение на стесняване на програмата “.

„ Това би било много нападателен метод. Изглежда, че има много загрижени хора, които считат, че би трябвало да се работи още по-бързо “, добави тя.

Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булгард съобщи във вторник пред Си Ен Би Си, че съгласно него свиването би трябвало да бъде по-агресивно при положение, че централната банка има потребността да усили лихвата през идната година, с цел да се бори с устойчива инфлация.

На съвещанието си през септември Федералният запас  запази главната си рента в диапазона от 0 до 0,25%,

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР