Федералният резерв може да победи инфлацията, само като предизвика рецесияОт

...
Федералният резерв може да победи инфлацията, само като предизвика рецесияОт
Коментари Харесай

От няколко месеца икономиката на САЩ е измъчвана от непоносима инфлация

Федералният запас може да победи инфлацията, единствено като провокира криза

От няколко месеца стопанската система на Съединени американски щати е измъчвана от непоносима инфлация. Ето месечните стойности на инфлационния растеж на цените в Съединени американски щати (на годишна база,%): януари - 7,5; февруари - 7,9; март - 8,5; април - 8,3; май - 8,6; юни - 9.1. В края на юни инфлацията доближи нови върхове за последните 40 години. Това е най-високата цифра от декември 1981 година

За да изгладят по някакъв метод неприятната картина, Министерството на труда на Съединени американски щати стартира да пресмята по този начин наречената базова инфлация. Тоест, покачването на цените, без да се вземат поради такива стокови групи като сила и храна. Такава базисна инфлация също възлиза на забележителен размер - 5.9% през юни. И те не включват храната и силата в изчислението, считайки ги за „ изкривяващи фактори “.

Вярно е също, че Русия се показва като най-големият " изкривяващ фактор ": споделят, че тя е предизвикала бързо повишаване на цените на международните пазари на силата и храните. Някои американски специалисти отиват даже по-далеч: те назовават самия Владимир Путин подобен " изкривяващ фактор ". Дори Джо Байдън назова следеното в Америка инфлационно повишаване на цените „ данъкът на Путин “.

Както президентът Джо Байдън, по този начин и ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джеръм Пауъл считат, че в стопанската система двете съществени закани за Америка са рецесията (спадът) и инфлацията. Но в случай че криза към момента се задава някъде на хоризонта, то милиони американци виждат инфлацията всеки ден и страдат от нея всеки ден.

Затова Джеръм Пауъл и ръководеният от него Федерален запас на Съединени американски щати се заемат със стягане на паричната политика – потвърдено средство за битка с инфлацията. Преди това, с известни спирания, Федералният запас от 2008 година следваше политика на намаляване на паричната политика.

Първо, това се демонстрираше във обстоятелството, че главният лихвен % последователно падаше, беше доведен съвсем до нула. Второ, имаше нарастване на паричното предлагане; това беше осъществено посредством изкупуване от Американската централна банка /ФРС/ на финансовия пазар на съкровищни облигации и обезпечени с ипотека скъпи бумаги.

В резултат на тази политика (наречена количествено облекчаване) активите на Федералния запас на Съединени американски щати набъбнаха от $0,8 трилиона в края на 2007 година до $8,9 трилиона при започване на тази година. Увеличение от към 11 пъти. Следователно сумата в долари се е нараснала почти същия брой пъти.

Периодът от началото на 2020 година до началото на 2022 година е време, когато Фед изглеждаше, че спи. През този интервал от време главната рента на Американската централна банка беше на цокълно равнище от 0 - 0,25%. Но от февруари 2022 година Федералният запас на Съединени американски щати изпадна в огромно раздвижване.

И постоянно предпазливията и деликатен в думите си, Джером Пауъл стана по-смел. Той съобщи без нормалните полунамеци и неясноти: Федералният запас се насочва към стягане на паричната политика и ще я следва толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да унищожи инфлацията (или по-скоро да я понижи до равнище от 2-3 процента).

На 16 февруари Комитетът на Федералния запас на Съединени американски щати за интервенциите на открития пазар (FOMC) увеличи главната рента с 0,25 процентни пункта (25 базисни пункта) и тя стана равна на 0,25-0,5%.

Следващата стъпка беше направена на 4 май, когато главната рента беше увеличена с две общоприети " стъпки " едновременно (т.е. с 50 базисни пункта) и стана равна на 0,75-1,0%.

На 16 юни беше направена още една стъпка. Този ход имаше огромен отзив както в Съединени американски щати, по този начин и в чужбина. Федералният запас увеличи главната рента с три " стъпки " едновременно (със 75 базисни точки), с което цената й доближи 1,50 - 1,75%. Последният път, когато Федералният запас направи подобен скок от три стъпки беше през 1994 година

Най-накрая, на 27 юли от Вашингтон пристигна новината, че FOMC е подхванал още една стъпка. Той още веднъж увеличи главната рента с три " стъпки ". Сега цената му е 2,25-2,50%. За следващ път виновността беше хвърлена върху съветската спецоперация.

Фед да прескочи три стъпала два пъти поред – това не се случвало в никакъв случай в следвоенния интервал.

Какви са последствията от последното нарастване на главната рента на Федералния запас на Съединени американски щати за съветската стопанска система? В старите времена можеше решително да се каже, че те биха били всъщност негативни. Повишаването на главния % е като магнит, който притегля капитали към Съединени американски щати от други страни. И затова намаляване на стопанските системи на други страни.

Събитията в Украйна и санкционната война на груповия Запад обаче доведоха до обстоятелството, че през февруари-март Русия вкара ограничавания върху трансграничното придвижване на капитали и това обезврежда резултата на „ магнита “. Така че, съгласно болшинството локални специалисти, не би трябвало да има негативни последствия от повишението на главния % на Федералния запас на Съединени американски щати за съветската стопанска система.

Увеличаването на главния лихвен % се добавя от стъпки към „ количествено стягане “. Тоест продажбата от Федералния запас от неговия портфейл на същите държавни и ипотечни бумаги, които е натрупал през годините. За трите летни месеца са избрани месечни продажби от $30 милиарда държавни облигации и $17,5 милиарда скъпи бумаги, обезпечени с ипотека. Продажбите ще се удвоят през септември до $60 милиарда за държавните облигации и $35 милиарда за скъпи бумаги, обезпечени с ипотека.

Американският фондов пазар незабавно реагира на новината за повишението на главния %. На 27 юли до 22:00 часа московско време показателят Dow Jones се увеличи с 1,15%; показателят S&P 500 - с 2,25%; Индекс NASDAQ Composite - с 3,6%.

Всички анализатори имат въпрос: какъв брой мощно е тялото на американската стопанска система, ще може ли да издържи това мощно лекарство против инфлацията, наречено " парично стягане "? Някои считат, че даже сегашната доза на лекарството е изпълнена със съществени последствия.

Майк Уилсън, основен пълководец за американските акции в Morgan Stanley, сподели, че вложителите не би трябвало да влагат парите си в акции тъкмо в този момент, макар скока на фондовия пазар след решението на Фед да увеличи лихвите със 75 базисни пункта. Американският фондов пазар ще продължи да пада заради икономическия спад, предизвести Уилсън.

„ Пазарът постоянно се повишава незабавно щом Фед увеличи лихвения %, само че това трае до момента в който не настъпи криза. Малко евентуално е този път да има огромна разлика сред края на акцията за покачване на Фед и рецесията “, сподели той.

Някои специалисти са склонни да имат вяра, че краткосрочното лекуване (увеличаване на главната ставка с най-много още две или три „ стъпки “) ще бъде поддържано от тялото на американската стопанска система. Но в случай че военните дейности в Украйна и войната със глобите се проточат, цените на силата и храните на международните пазари ще останат на невиждано високи равнища.

И тогава, в случай че Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главния % на идващото съвещание на FOMC на 20-21 септември даже с четири стъпки, инфлацията в Америка няма да изчезне. Но спадът ще бъде неминуем и съвсем неотложен. Опустошителните последствия от икономическата рецесия, провокирана по този метод от Федералния запас, е мъчно даже да се оценят.

Единственото преимущество на такава рецесия може да бъде единствено това, че цените ще стартират да падат, когато стопанската система навлезе във етапа на меланхолия (етап след рецесията). И инфлацията ще бъде победена. Този метод за битка с инфлацията ми припомня за мрачния анекдот, че най-хубавият лек за главоболие е гилотината.

P . S . Току-що бяха оповестени макроикономическите данни на Министерството на търговията на Съединени американски щати за второто тримесечие на 2022 година Икономиката на Съединени американски щати се сви с 0,9% през второто тримесечие на годишна база. Нека ви припомня, че през първото тримесечие Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати падна с 1,6%. Свиването на Брутният вътрешен продукт за две поредни тримесечия дава отговор на техническото определение за криза.

Началото на криза е регистрирано и от Националното бюро за стопански проучвания (NBER) и неговата формулировка за криза се разграничава от техническата. За NBER, рецесията е доста понижаване на икономическата интензивност в цялата стопанска система, което продължава няколко месеца. Фиксираните бизнес вложения са паднали с 3,9% през второто тримесечие, до момента в който разноските на федералното държавно управление са намалели с 1,9%.

И тази вест пристигна единствено два дни откакто Джеръм Пауъл, обявявайки нарастването на главния %, сподели, че няма признаци на криза (спад) в американската стопанска система.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР