Федералният резерв е разписал по-ускорен график за затягане на паричната

...
Федералният резерв е разписал по-ускорен график за затягане на паричната
Коментари Харесай

Федералният резерв може да вдигне лихвите още през март

Федералният запас е разписал по-ускорен график за стягане на паричната си политика и повдигане на лихвените си проценти. Покачването на лихвите на Фед може да се случи още през март тази година, написа " Уолстрийт джърнъл ".

Световните организации оповестяват, че Федералният запас ще работи по-бързо при стягането на политиката си в опит да предпази американската стопанска система от прегряване на фона на висока инфлация и съвсем цялостна претовареност.

Икономическите вероятности „ може да подсигуряват евентуално по-бърз ритъм на нормализиране на лихвените проценти “, демонстрират протоколи от съвещанието на Федералния комитет за отворен пазар, което се проведе през декември. В тях е отразено, че нарастващата инфлация и доста стегнатият пазар на труда могат да изискват повдигане на краткосрочните лихви „ по-рано или с по-бързи темпове от предстоящото “.

Повишаването на лихвените проценти сигурно ще усили разноските по заемите за бизнеса и семействата. В резултат анализаторите чакат спад в цената на софтуерните акции и евентуално на американските облигации.

Досега тактиката на Федералния запас бе да ускори края на своята антикризисна програма за закупуване на облигации, която бе въведена след експлоадирането на пандемията. Фед планува и три нараствания с по 0.25% на главните си лихви през 2022 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР