Федералният резерв е на път да увеличи отново лихвените проценти

...
Федералният резерв е на път да увеличи отново лихвените проценти
Коментари Харесай

Пазарите са на острието на бръснача преди решението на Фед за лихвите

Федералният запас е на път да усили още веднъж лихвените проценти с четвърт процентен пункт на срещата си тази седмица, по време на която банкерите би трябвало да обсъдят дали това ще бъде задоволително, с цел да стартират укротяването на най-бързия цикъл на повишение на лихвените проценти от 40 години насам.   Това е и най-важният въпрос, който вълнува вложителите: дали Фед след това ще покаже подготвеност да изчака с по-нататъшно повишение на лихвите, с цел да оцени вредите от едногодишната си акция за битка с инфлацията. 

Централната банка на Съединени американски щати се бори с инфлацията, като забавя стопанската система посредством по-високи лихвени проценти, което води до по-строги финансови условия, като по-високи разноски по заемите, по-ниски цени на акциите и по-силен $, които лимитират търсенето.   Ако Фед направи пауза, може би вложителите ще се върнат към акциите и облигациите, като и двата актива могат да се покачат през идващите шест месеца, разяснява Брайън Джейкъбсън, старши капиталов пълководец в Annex Wealth, представен от MarketWatch.   Не всички обаче са съгласни: съгласно ветерана от Уолстрийт Дейвид Розенберг историята демонстрира, че такава смяна в политиката на Фед не подсигурява рали при акциите.

През последната седмица вложителите видяха нови признаци на упорита инфлация, макар че стопанската система на Съединени американски щати нараства със слаб годишен ритъм от 1,1% през първото тримесечие на 2023 година   Всичко това се случва в миг, в който трейдърите чакат Фед да разгласи десето следващо нарастване на лихвите в сряда, което ще тласне лихвения % над 5% до най-високото му равнище от съвсем 17 години.

„ Не виждам за какво бихме траяли да вървим нагоре, нагоре, нагоре и в един миг да кажем „ Опа! “, след което да слизаме, надолу, надолу доста бързо “, сподели президентът на Федералния запас на Филаделфия Патрик Харкър в презентация на 11 април. Той добави, че от дълго време е очаквал Фед да увеличи лихвите до малко над 5%, напомня изявлението му WSJ.   Повишаването на лихвите от страна на Фед, почнало през март предходната година, провокира срив на пазарите през 2022 година, който удари както акциите, по този начин и облигациите, изпращайки S&P 500 в мечи пазар, от който показателят към момента не е излязъл. Въпреки това през тази година, евентуално тъй като последствията, следени до момента в банковия бранш и стопанската система на Съединени американски щати, бяха част от проектираното от Фед закъснение, вложителите взеха решение да гледат една стъпка напред.   Както S&P 500, по този начин и Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite остават на по-високи равнища за годината досега.

Това, което към момента тормози доста вложители и трейдъри, е скоростта, с която централните банкери направиха тези съвсем 5 процентни пункта покачвания, предизвиквайки опасения за редица скрити отрицателни резултати.   Песимистичните сюжети включват опцията стопанската система на Съединени американски щати да изпадне в интервал на стагфлация – по-бавен напредък, комбиниран с висока
инфлация. Или стръмен спад на стопанската система, съпроводен от повече съкращения на работни места в миг, когато стресът в банковия бранш може да се популяризира, а има и опасения от евентуален банкрут, в случай че Конгресът не е в положение да увеличи тавана на дълга от 31,4 трилиона $.   MarketWatch цитира анализатори от Jefferies Group, които считат, че икономическият напредък в Съединени американски щати ще се забави доста през второто тримесечие, преди да се свие през втората половина на годината.   А Брайън Джейкъбсън от Annex Wealth споделя още: " Това е много несъответствуващ миг Фед да предприеме ново нарастване - имаме опасения за криза, упорита инфлация, банкова рецесия, която се разпростира пред очите ни, и политическа дисфункция, която пречи на Конгреса да увеличи тавана на дълга. "

Близо сме до острието на бръснача, споделя още Джейкъбсън, добавяйки, че може да избегнем най-лошото, само че е допустимо да забележим и отрицателно развиване при всеки един от тези фактори.   Междувременно евентуално ще има " огромна волатилност на пазарите, без значение дали при цените на акциите или кредитните спредове ", прибавя Джейкъбсън.

Финансовите пазари са в позиция на изчакване преди решението на Фед. Американските акции приключиха с покачвания в петък, като Dow Jones Industrial Average записа най-хубавия си месечен растеж от януари насам. Цените на петрола също се покачиха. Междувременно златото приключи месеца с малко повишаване, а доходността на съкровищните бонове приключи на по-ниски равнища за деня и за седмицата.   Данните от петък демонстрираха, че инфлацията, основана на желания от Фед ценови измерител, едвам се е повишила през март. Въпреки това показателят за инфлацията, който изключва цените на храните и силата, остава твърдоглав. Тези данни пристигнаха ден, откакто отчетът за Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие разкри, че стопанската система се забавя, само че по този начин необятно плануваната криза в Съединени американски щати не е почнала. Потребителите към момента наподобяват задоволително спокойни, с цел да продължат да харчат.

Освен това, макар че доста икономисти са фокусирани върху евентуална криза, по-голямото безпокойствие за Фед продължава да бъде стопанска система, която пораства прекомерно бързо, сподели Рей Фарис, основен икономист в Credit Suisse, представен от WSJ, съгласно който членовете на Фед " не биха имали нищо срещу някаква същинска икономическа уязвимост “.  
" Предстоящата среща на Фед е значима, тъй като в случай че банкерите покачат лихвите с 25 базисни пункта и не алармират за пауза, пазарите няма да харесат това ", разяснява Грег Фаранело от AmeriVet Securities, представен от MarketWatch. " Мисля, че тe би трябвало да разгласят последното нарастване и да спрат, с цел да оценят политиката си “, разяснява Фаранело.   " Реалната стопанска система се държи сносно, макар че има някои признаци, че нещата се пропукват и разпадат при районните банки ", прибавя Фаранело. " Въпросът е дали няма повече минни полета, които ще излязат на повърхността отсега нататък. "

Продажбата на First Republic Bank на JPMorgan, оповестена в понеделник, е последното увещание за това по какъв начин банковият стрес замъглява икономическите вероятности, разяснява The Wall Street Journal.   Членовете на Фед евентуално ще наблюдават по какъв начин вложителите реагират на тази договорка преди решението в сряда, тъкмо както направиха преди повишението на лихвените проценти преди шест седмици, когато швейцарските управляващи сляха капиталовите банки UBS и Credit Suisse.

Ерик Розенгрен, президент на Фед в Бостън от 2007 година до 2021 година, сподели предходната седмица, че в случай че към момента е в централната банка, би дал своя вот срещу повдигането на лихвите на актуалната среща. Според него разтърсванията при банките ще бъдат по-вредни за стопанската система, в сравнение с множеството членове на Фед считат, сподели той на събитие, проведено от Harvard Business School, напомня WSJ.

Според Фаранело от AmeriVet Securities не е неприятна концепция вложителите да останат отвън пазара, „ паркирани в кеш “, до момента в който не получат по-ясен отговор на въпроса дали Фед е податлив да направи пауза.   Въпреки че за доста вложители най-правилният метод на деяние от страна на Фед е да спре с повишението на лихвите още в сряда, това е малко евентуално. За търговците на пазара на фючърси на федералните фондове вероятността за още едно нарастване с четвърт процентен е 89%.    Изявлението на Фед е в сряда 21:00 българско време, а конференцията на ръководителя Джером Пауъл ще стартира в 21:30 ч.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР