Федералният прокурор на Манхатън повдигна днес обвинения срещу съоснователите на

...
Федералният прокурор на Манхатън повдигна днес обвинения срещу съоснователите на
Коментари Харесай

САЩ арестуваха българин за OneCoin - пирамидата за милиарди долари

Федералният прокурор на Манхатън повдигна през днешния ден обвинявания против съоснователите на криптовалутата OneCoin Ружа и Константин Игнатови, които са упрекнати в организирането на финансова пирамида за милиарди долари и продажба на криптовалута за машинация, оповестява Българската редакция на " Свободна Европа ".
 ГДБОП разруши интернационална група за пране на пари с криптовалута
33-годишният Игнатов, брат на Ружа Игнатова, е задържан на 6 март на летището в Лос Анджелис и е откаран в Централния съд на Калифорния, където са му били предявени обвиняванията. Сестра му се търси.

В обвинителния акт се показва, че 38-годишната Ружа Игнатова - съосновател и някогашен президент на OneCoin, е упрекната в машинация с скъпи бумаги и пране на пари.

Константин Игнатов, понастоящем президент на OneCoin, е упрекнат в скрит план за осъществяване на финансова машинация. Максималното наказване в Съединени американски щати за повдигнатите обвинявания е до 20 година отнемане от независимост.

В резултат на дейностите на Игнатови, жертвите в тяхната пирамидална скица по целия свят са вложили милиарди долари в OneCoin.

Джефри Берман, федерален прокурор в Ню Йорк, съобщи, че компанията на Ружа и Константин Игнатови се основава " напълно на неистини и машинация ". Игнатови са обещавали огромна възвращаемост с най-малък риск, обаче действителността е, че двамата са се обогатявали за сметка на своите жертви. В обвинителния акт се показва, че въпреки схемата на Игнатови да се е базирала на нови технологии (криптовалута), всъщност това е класическа финансова пирамида, която е нанесла вреди на финансовата система на щата Ню Йорк.

В обвинителния акт е очебийно, че OneCoin е криптовалута, съществуваща единствено в съзнанието на нейните основатели и техните съучастници. За разлика от достоверните криптовалути (например биткойн), които записват историята на преводите в т. н. " блокчейн ", OneCoin няма действителна стойност и не предлага на вложителите никакъв прийом за следене на парите им, а също по този начин не може да се употребява за закупуване на нищо.

Разследването демонстрира, че единствено сред четвъртото тримесечие на 2014 година и третото тримесечие на 2016 година OneCoin е осъществила доходи от продажби в размер на 3 милиарда и 353 милиона и " облага " от 2 милиарда и 232 милиона евро. " Стойността " на OneCoin е повишена от от 0,50 евро за единица при основаването си до съвсем 30 евро през януари 2019 година

В обвинителния акт се акцентира, че Ружа Игнатова е била наясно за лъжливата същина на OneCoin и е споделяла " тактика " за излизане от бизнеса.

В едно от електронните си писма тя предлага свое решение: " Вземай парите, бягай и обвинявай някой различен за това ".

OneCoin е учредена през 2014 година от Ружа Игнатова със седалище в София. Офисът се намираше на площад " Славейков ", против Софийската градска библиотека. Игнатова е оглавявала OneCoin до октомври 2017 година Константин Игнатов оглавява OneCoin от средата на 2018 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР