Федерални проверки, занемарени фабрики, напрегнати преговори със синдикатите и сривове

...
Федерални проверки, занемарени фабрики, напрегнати преговори със синдикатите и сривове
Коментари Харесай

Компания в огромна криза: Какво ще стане с Boeing оттук нататък?

Федерални инспекции, занемарени заводи, напрегнати договаряния със синдикатите и сривове във веригата на доставки. Кризата във водещия американски производител на авиационна техника Boeing няма да завърши с напускането на Дейвид Калхун като основен изпълнителен шеф, написа The Wall Street Journal.

Следващият началник на индустриалната икона на Съединени американски щати ще би трябвало да се оправи с някои от същите проблеми, които Калхун бе назначен да в профил преди четири години, когато ръководеният от него Борд на шефовете в профил предшественика му. В понеделник Boeing съобщи, че Калхун ще се отдръпна до края на годината, макар че се чака той да напусне незабавно след намирането на заместител. Най-големият му съдружник в Борда – ръководителят Лари Келнер – също се отдръпва, а в понеделник дейно беше заменен и висшият началник на звеното за търговски самолети.

Ръководители на самолетни компании и държавни чиновници обявиха, че приветстват измененията. Управителният съвет стартира да търси нов основен изпълнителен шеф. Въпреки че ще прегледа вътрешните претенденти, той е изправен пред спомагателен напън да притегли външен човек, който да може да в профил проблемите с качеството, забавили производството на самолетите 737 MAX, които са витално значими за авиолиниите.

В Boeing знаят какво би трябвало да създадат ", сподели основният изпълнителен шеф на General Electric Лари Кълп в изявление в средата на март.

" Както и за нас, следва им доста работа ", добави Кълп, който прекарва пет години в преструктуриране на GE.

Той раздели бизнес отделите, изплати задълженията, рационализира заводите. Скоро компанията ще управлява GE Aerospace, която създава реактивни мотори, които се употребяват в 737 MAX.

Насрочвайки датата за овакантяване на Калхун за края на годината, Boeing си дава задоволително време да откри правоприемник. Бордът се надява новият началник да върне доверието в компанията – вътрешно и външно. И в случай че през идващите месеци се появят други несъгласия, съгласно съветниците на управлението, Калхун ще може да поеме виновността за тях вместо новия основен изпълнителен шеф.

Напускащите изпълнителни шефове рядко подхващат смели стратегически стъпки, а несигурността на върха може да се популяризира надолу в компанията, парализирайки вземането на решения и натоварвайки другите ръководители.

Колкото по-бързо назначат някого, толкоз по-добре. Новият основен изпълнителен шеф ще има голяма работа пред себе си ", споделя Бил Джордж, основен изпълнителен шеф на Medtronic, който е съавтор на проблеми, свързани с провокациите на Boeing.
Борба за последователност
Сътресенията, оповестени в понеделник – след съвсем трагичния случай на 5 януари със аероплан 737 MAX, ръководен от Alaska Airlines – подчертаха минусите в актуалните проекти на компанията за последователност, разяснява WSJ. Преди това Управителният съвет на Boeing удвои поддръжката си за Калхун, като удължи престоя му след обичайна пенсионна възраст от 65 години.

Главният изпълнителен шеф в оставка, който идващия месец навършва 67 години, приготвяше наследници и преди случая, като издигна един от своите мениджъри, Стефани Поуп, на служба №2. С натрупването на проблемите обаче Калхун, Келнер и други шефове са обсъждали нуждата от ускорение на измененията в управлението, настояват източници на WSJ.

Според тях Калхун е споделил на шефовете след случая в Аляска, че компанията няма непосреден правоприемник на ръководителя на комерсиалното звено Стан Дийл, като го е оставил на поста му за момента. Назначаването на Поуп на мястото на Дийл в понеделник сподели, че Бордът не е могъл да чака.

В същото време няколко основни изпълнителни шефове на самолетни компании са отнесли опасенията си непосредствено към Борда на Boeing, изисквайки от шефовете да изложат проектите си за премахване на проблемите с качеството на производителя. Компанията отвръща, предлагайки да изпрати Келнер, някогашен основен изпълнителен шеф на Continental Airlines, и други членове на Борда за срещи с обособени водачи на самолетни компании още тази седмица.

На тези срещи в този момент ще участва Стив Моленкопф, който поема поста на ръководител на Boeing и ще управлява търсенето на заместител на Калхун. Бившият основен изпълнителен шеф на Qualcomm е относително нов в Boeing, макар че е добре прочут в средите на Силициевата котловина и на Уолстрийт. Той се причислява към борда на самолетостроителя през 2020 година и е шеф в Dell Technologies.

Моленкопф преведе Qualcomm през няколко съществени провокации: отблъсна вложител деятел, предотврати враждебно усвояване от конкуренцията и поведе правосъдна борба с Apple, един от най-големите клиенти на компанията.
Борби със Spirit
Калхун се опитваше да се оправи с проблемите с веригата на доставки, като се насочи към производителя на фюзелажи Spirit AeroSystems. Този месец Boeing съобщи, че ще спре да приема елементи от Spirit, които имат дефекти или проблеми.

Тапата на вратата на самолета от случая с Alaska Airlines хипотетично е била отворена, когато идва във фабриката на Boeing в Рентън, Вашингтон. След това инженерите са я инсталирали още веднъж без болтове, които са нужни, с цел да се задържи на мястото си, настояват проверяващите. Няколко месеца по-късно тя се взриви от аероплан, цялостен с пасажери, на височина 5 000 метра. Нямаше жертви.

Независимо от оставката си, Калхун е в развой на договаряния със Spirit за придобиване на компанията. Сделката би означавала поврат в индустриалната тактика на Boeing, който изнася доста съставни елементи, с цел да се концентрира върху крайното сглобяване.

Двете компании се надяваха да разгласят договорката още тази седмица, само че към момента не са съумели да реализират съглашение – развой, който се усложнява от обстоятелството, че Spirit доставя елементи и на главния съперник на Boeing – Airbus, настояват осведомени с въпроса, представени от WSJ.

Отстраняването на проблемите на Boeing ще бъде огромно предизвикателство ”, съобщи по-рано този месец Скот Кърби, основен изпълнителен шеф на United.

" Това не е проблем за 12 месеца. Това е проблем за две десетилетия ", сподели още той по време на конференция за вложители.

В изказването си от понеделник United съобщи, че продължава да поддържа Boeing и чака да работи с компанията по време на прехода в управлението.
Нарастващо напрежение
Напрежението доближи своя връх по-рано този месец – Федералната авиационна администрация (FAA) откри " голям брой случаи " на проблеми с контрола на качеството при Boeing, откакто организира одит на производството им.

Министерството на правораздаването стартира наказателно следствие на случая с Alaska Airlines, приближаващ след две смъртоносни произшествия на MAX. Според източник на WSJ, осведомени със обстановката, Федералното бюро за следствие през последните дни се е свързало с пасажерите на полета от 5 януари, акцентирайки ги като вероятни жертви на закононарушение, което е провокирало новинарски заглавия, които са привлекли вниманието и на борда.

Лидерите на профсъюзите, представляващи чиновниците на Boeing, обявиха през последните дни, че упорстват за място в борда за първи път в 108-годишната история на компанията. Те желаят и заричане, че идващият модел аероплан ще се създава в предприятия с членове на профсъюзите, а не в фабрики, които Boeing открива в други страни.

Твърдо имаме вяра, че нашият глас и гласът на инженерите би трябвало да бъдат чути на най-високо равнище в процеса на взимане на решения в компанията. Безопасността на производството на самолети не предстои на договаряния и би трябвало да бъде предпазена на първо място ", споделя Джон Холдън, един от водачите на Международната асоциация на механиците и аерокосмическите служащи.

Ръководителите на самолетните компании от години показват неодобрение - даже преди случая от 5 януари - от забавянето на доставките, което усложнява планирането и в някои случаи осуетява растежа. Най-малкият и най-големият вид самолети MAX не са сертифицирани и не е ясно по кое време FAA ще ги утвърди.

United, която чакаше най-големия вид на MAX, съобщи, че към този момент не може да разчита на приемането на тези самолети и търси самолети Airbus, които да ги заменят. На този декор до последните месеци на годината ролята на Калхун евентуално ще се трансформира в ролята на краткотрайно изпълняващ длъжността и ще помогне за подготовката на неговия заместител, споделят съветници на изпълнителния шеф.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР