Amgen се урежда с Федералната търговска комисия за сделка за $28 милиарда

...
Федералната търговска комисия ще позволи на фармацевтичния гигант Amgen да
Коментари Харесай

Федералната търговска комисия ще позволи на фармацевтичния гигант Amgen да продължи напред с придобиването на Horizon Therapeutics, предотвратявайки пробен период през септември.

В съобщение за новини в петък американският антитръстов регулатор заяви, че е приел предложение от Amgen, което ще позволи сделката за 27,8 милиарда долара при множество условия, включително, че Amgen няма да оказва натиск върху застрахователните компании и аптеките да обединят две от лекарствата на Horizon със собствения си бестселър лекарства.

През май Федералната търговска комисия подаде жалба в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Илинойс, за да спре сделката, като твърди, че е антиконкурентна. Това е първият път от 14години, когато комисията заведе дело срещу фармацевтично сливане.

Делото включва Tepezza на Horizon, използвано за лечение на заболяване на очите на щитовидната жлеза, и Kystexxa, използвано за лечение на хронична рефрактерна подагра. И двата са единствените одобрени от FDA продукти за лечение на съответните им заболявания. Загрижеността на Федералната търговска комисия беше, че чрез придобиването на тези продукти Amgen ще задуши конкуренцията, като затрудни потребителите да имат достъп до по-евтини лекарства, ако са разработени от конкуренти.

В съобщение за новини в петък Amgen каза, че „последователно е заявявало пред FTC, съдилищата и обществеността, че няма причина, възможност или намерение да обединява Horizon (Tepezza или Krystexxa) с който и да е от своите продукти. Тази ограничена увереност... няма да окаже влияние върху бизнеса на Amgen.“

От Amgen също се изисква да предупреди Федералната търговска комисия, ако планира да придобие лекарства, които лекуват заболяване на очите на щитовидната жлеза или хронична рефрактерна подагра. Освен това трябва да получи одобрение от FTC, преди да придобие други компании, които произвеждат тези видове лекарства. Този процес на предварително одобрение ще бъде в сила до 2032 г.

Очаква се двете компании да финализират сливането по-късно тази година, според Amgen.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР