Федералната служба за защита от радиация на Германия публикува нов

...
Федералната служба за защита от радиация на Германия публикува нов
Коментари Харесай

Кои смартфони излъчват най-голяма радиация

Федералната работа за отбрана от радиация на Германия разгласява нов отчет, съгласно който Xiaomi Mi A1 и OnePlus 5T са двата смарт телефона, излъчващи най-голяма радиация, с което добави нова глава в дебатите по този противоречив въпрос.

Изследването на радиационните излъчвания на смарт телефоните, което бе трансформирано в лесна за разбиране графика от Statista, взема поради по този начин наречената SAR стойност (Относителен коефициент на усвояване, който дефинира силата на електромагнитното поле, която тъканите на човешкото тяло поглъщат).

По-високите стойности са знак за увеличение на вероятността потребителите да са изложени на нездравословна радиация.

Xiaomi и OnePlus оглавяват тази отрицателна ранглиста, като устройства на двете компании заемат по четири места в Топ 16. Моделът Xiaomi Mi A1 регистрира най-голям SAR с 1.75 вата на кг., следван от OnePlus 5T с 1.68, Xiamo Mi Max 3 с 1.58, OnePlus 6T с 1.55 и HTC U12 Life с 1.48.

Сред другите известни устройства в класацията са Гугъл Pixel 3 XL и Гугъл Pixel 3, които заемат 7-о и 12-о място, респективно, както и iPhone 7, който се подрежда на 9-а позиция, написа Digital Trends.

В другия завършек на скалата е Samsung, която е водещият производител на смарт телефони, излъчващи ниски равнища на радиация. Устройствата на Samsung заемат осем от последните 16 места в класацията.

Samsung Galaxy Note 8 и ZTE Axon Elite са с най-ниско равнище на SAR - по 0.17 вата на кг., следвани от LG G7 и Samsung Galaxy A8 с 0.24, Samsung Galaxy S8+ и Samsung Galaxy S7 edge с по 0.26.

Какво обаче значат тези стойности на SAR?

За съжаение, към момента няма универални насоки, които да дефинират “безопасно ”ниво на радиацията, предавана от мобилните телефони. В Германия, да вземем за пример, за безвредни се смятат смарт телефоните със SAR под 0.60 вата на кг.

Има най-различни изследвания, съгласно които радиацията от клетъчните телефони е рискова за хората и може да аргументи рак. Има обаче също толкоз изследвания, които опровергават това изказване. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР