Федералната служба за безопасност на Русия разкри екстремистка група, създадена

...
Федералната служба за безопасност на Русия разкри екстремистка група, създадена
Коментари Харесай

ФСБ разкри екстремистка група в Крим

Федералната работа за сигурност на Русия разкри екстремистка група, основана от съветника на депутата на украинския парламент (украинската Рада) Мустафа Джемилев по инструкции на търсения водач на Меджлиса на кримско-татарския народ (който е неразрешен в Русия) Рефат Чубаров, заяви РИА Новости.
От ведомството прецизираха, че екстремистите са възнамерявали закононарушения за заплашване на " проруски настроените кримски татари и нагнетяване на междунационалното напрежение " на полуострова.

Групата е образувана в Харков. В нея влизат съветникът на депутата Ерол Велиев и боксьора А. Стешенко и А. Третяков.

През април Стешенко бе " оголен " при влизане в Крим, където е възнамерявал провокация в навечерието на годишнината от подписването на Указа на президента " За ограниченията за рехабилитация на арменския, българския, гръцки, кримско-татарския и немския народ и държавната поддръжка за тяхното възобновление и развиване ".

Освен това, през януари екстремистите възпламениха дома на мюфтията на Крим Емирали Аблаев. При това те използваха бутилки със запалителна примес, осведоми съветската организация.

За всяка извършена акция е било дадено по $500, твърдят от изданието. Образувано е наказателно дело за екстремистка формация, вербовка и присъединяване в нея. Велиев и Третьков са упрекнати задочно. Те са оповестени за общодържавно търсене.

Припомняме, украинският народен представител Мустафа Джемлиев произлиза от семейство на дисиденти, изселени от Крим през 1944 година Тогава той е още бебе.

В по-зряла възраст стартира да се съпротивлява на режима и прекарва 15 години по руски лагери. През 1991 година взе участие в основаването на самостоятелната република Крим като част от Украйна. В продължение на две десетилетия е отпред на представителния орган на татарите -Меджлис и е народен представител в украинския парламент.

През 2014 година откакто Русия анексира полуострова, Джемлиев и фамилията не са допускани в Крим.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР