Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската федерация е изпратила

...
Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската федерация е изпратила
Коментари Харесай

Русия предупреди България с нота да не ремонтираме хеликоптери за Украйна

Федералната работа по военно-техническо съдействие на Руската федерация е изпратила до военното министерство нота.

В нея се декларира, че Русия намира за „ изрично недопустимо “ реализирането на ремонт и рационализация на вертолети от вида „ Ми “ в български предприятия, в това число „ ТЕРЕМ “, и последващата им доставка за Украйна.

Министерството на защитата изрично декларира, че от януари 2022 година до април 2023 година в държавната компания „ ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ “ ЕАД и нейното дъщерно сдружение „ ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ “ ЕООД, не са осъществявани ремонт и/или рационализация на вертолети от вида „ Ми “ (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които след това да бъдат предоставени на Украйна.

Нотата е била получена през днешния ден – 5 април. На 30 март Федерална работа за военнотехническо съдействие (ФСВТС), представена от ТАСС разгласи, че България и Чехия ремонтират и модернизират в свои фабрики съветски хеликоптери за последващото им предаване на Украйна, което е „ жестоко нарушаване на интернационалните отговорности “.

Службата напомня, че съгласно оповестена в медиите информация българските държавни компании „ Авионамс “ и „ Терем-Летец “, както и чешката „ Лом Прага “, не престават да правят „ нелегитимна активност по ремонт и рационализация на бойна хеликоптерна техникa “, създадена в Русия и Съюз на съветските социалистически републики, в това число за изпращането ѝ в Украйна.

ФСВТС акцентира също по този начин, че съветската страна не носи отговорност за безвредната употреба на хеликоптерите, обслужени от тези предприятия без присъединяване на съветските производители и разработчици.

През юли предходната година Русия приключи действието на свидетелствата, издадени на „ Лом Прага “, „ Терем-Летец “ и „ Авионамс “. Предприятията бяха лишени от правото да правят активност, обвързвана с техническо обслужване или ремонт на съветски хеликоптери, напомня ТАСС.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР