Федералната прокуратура на щата Ню Йорк потвърди, че лица, които

...
Федералната прокуратура на щата Ню Йорк потвърди, че лица, които
Коментари Харесай

Прокуратурата в САЩ публикува обвинителен акт по делото за подкуп на служители на ФИФА

Федералната прокуратура на щата Ню Йорк удостовери, че лица, които са били членове на Световната футболна централа (ФИФА), са получавали рушвет в подмяна на гласове за семейството на Световното състезание в Русия 2018 и Катар 2022. Това се показва в обвинителния акт, оповестен на уеб страницата на прокуратурата.

Документът на 69 страници включва обвиняванията против повече от 30 лица за разнообразни финансови измами, рушвет, пране на пари и други закононарушения. Сред тях са някогашни и сегашни чиновници на частни компании, чиновници на ФИФА и няколко футболни конфедерации. Имената и позициите на някои от тези лица не бяха разкрити.

Сред обвинените са някогашните членове на Изпълкома на ФИФА Рикардо Тейшейра, Николас Леос, Джак Уорнър и Рафаел Салгеро. В документа се твърди, че подкупите са били предлагани или дадени на няколко членове на Изпълкома в подмяна на техните гласове. На подсъдимите Тейшейра, Леос и съизвършител (името на този човек не се разкрива) са били препоръчани и платени подкупи в подмяна на гласове за провеждането на Световното състезание през 2022 година в Катар. Освен това на подсъдимия Уорнър е бил обещан рушвет и е платена сумата от 5 милиона $, а на Салгеро е обещан рушвет от 1 милион $ в подмяна на гласове в поддръжка на семейството на Русия за Мондиал 2018.

Според прокурорите в Ню Йорк, Уорнър, който е жител на Тринидад и Тобаго, е получил общо 5 милиона $ сред ноември 2010 и април 2011 година. Твърди се, че в сметките, от които парите са преведени на Уорнър, също са превеждани суми от " компании, основани в Съединени американски щати, който са работили за семейството на Русия на Световното състезание по футбол през 2018 година ". Имената на компаниите не се разкриват.

Уорнър е някогашен президент на Конфедерацията по футбол за Северна, Централна Америка и Карибите (КОНКАКАФ) и вицепрезидент на ФИФА. Рикардо Тейшейра беше президент на Бразилската футболна конфедерация. Бившият президент на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) Николас Леос умря през 2019 година.

Обвинителният акт е импортиран като част от делото, което продължава във федералния съд на Ню Йорк от май 2015 година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР