Федералната комисия по комуникации (FCC) сложи край на принципа интернет

...
Федералната комисия по комуникации (FCC) сложи край на принципа интернет
Коментари Харесай

Тръмп премахна принципа на интернет неутралност

Федералната комисия по връзки (FCC) постави завършек на правилото „ интернет индиферентност “, който задължава доставчиците на интернет да третират равнопоставено цялото наличие в мрежата. Решението бе наложено от републиканците и отхвърлено от демократите.

Доналд Тръмп нападна обществено още през 2014 година неутралността на интернет, въведена от Обама, и в този момент го анулира, отваряйки пътя към интернет на две скорости. 

Досегашните правила държаха интернет отворен и гарантираха на потребителите свободен достъп и избор на наличие, а на уеб страниците – равни условия за предлагането.

Според FCC този правилник е спънка за вложенията. С този мотив регулаторът позволява на интернет доставчиците да трансформират скоростта на интернет трафика според от наличието.

С това решение ние възвръщаме свободата в интернет и поддържаме потребителите и конкуренцията, съобщи шефът на FCC Aджит Пай преди гласуването. По думите му либерализирането на пазара няма да убие демокрацията, нито ще постави завършек на интернет, какъвто го познаваме.

FCC дава ключа от бараката на шепа мултимилиардни компании, опонира обаче различен член на комисията и съперник на решението, Миньон Клайбърн.

Дебатите за интернет неутралитета в Съединени американски щати не престават към този момент десетина години.

Застъпниците споделят, че платеното приотизиране по предписание води до повече вложения и по-високо качество.

Противниците упорстват, че смяната ще ограничи потребителския избор на снабдители на наличие и ще засегне по-малките снабдители на наличие дружно с повишението на цената на услугата. Те предизвестяват, че доставчиците ще се изкушат да вдигнат цената за по-бързия трафик или да блокират конкурентни услуги като видео по поръчка, интернет телефония или търсачки.

Против са дори гиганти като Facebook, Гугъл и Twitter, според които махането на неутралността ще трансформира интернет в „ нагласена версия, която дава преимущество на този, който си заплати най-вече ”. Бившият президент Барак Обама направи видео послание: „ Откакто е основан, интернет лежи върху съществени правила като бистрота, равност и независимост.Никой с изключение на вас не взема решение до кой уебсайт да имате достъп, няма тол-такси по интернет автомагистралата. Точно тези правила, тази концепция за интернет индиферентност дава на мрежата мощност, а на иноваторите – късмет да се развиват. Нарушаването й ще постави завършек на интернет, какъвто го познаваме. ”, добави той.

Решението за унищожаване на равнопоставения достъп до наличие сигурно не е дефинитивно, защото съперниците обявиха, че ще продължат битката в съда. Сред тях е и основният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман.

Канадското държавното управление реагира стремително след решението на FCC с изказване, че подсигурява интернет неутралността.

„ Интернет неутралността е един от най-важните въпроси на нашето време, както свободата на пресата и свободата на изложение бяха в предишното “, съобщи Навдийп Бейнс, министър на нововъведенията в държавното управление на Джъстин Трюдо. Той акцентира, че страната му е взела всички ограничения, с цел да резервира отворения интернет, предаде Фрас прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР