Федерален съдия в щата Вирджиния разреши на американска компания да

...
Федерален съдия в щата Вирджиния разреши на американска компания да
Коментари Харесай

Вадят от дъното на океана телеграфа на „Титаник“, подавал сигналите за тревога

Федерален арбитър в щата Вирджиния позволи на американска компания да извади от дъното на океана безжичния телеграф " Маркони ", с който потъващият транспортен съд " Титаник " е изпращал сигнали за паника, заяви Асошиейтед прес.

Съдия Ребека Бийч Смит одобри причините за историческата и културна значителност на телеграфа, който скоро може да бъде погубен в разлагащите се остатъци на кораба. Според Смит спасяването на телеграфа " ще е принос към наследството на неизлечимата загуба на " Титаник ", на оживелите и в памет на тези, изгубили живота си при потъването му ".

Съдия Смит е военноморски правист и гледа делата във федералния съд, свързани с " Титаник ". Решението й трансформира предходно правосъдно решение по въпроса от 2000 година, което забрани отделянето на каквато и да било част от останките от потъналия транспортен съд.

Решението на Смит е огромна победа за компанията Ар Ем Ес Тайтаник Инк., публично приета от съда за " избавител " на артефактите от " Титаник ".
Корабът потъва през 1912 година по време на корабоплаване от Англия до Ню Йорк, Съединени американски щати, откакто се удря в айсберг. Оцеляват 704 души от общо 2208 пасажери и екипаж на борда.

Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати, която съставлява публичния интерес, гневно се опълчва на задачата, планувана от компанията Ар Ем Ес Тайтаник Инк. Според службата телеграфът евентуално се намира всред тленните остатъци на над 1500 души на дъното на Атлантическия океан и нищо не трябва да се мести там.

Експедицията за изваждане на телеграфа се оспорва и от археолози.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР