Федерален съдия в щата Тексас блокира администрацията на президента Доналд

...
Федерален съдия в щата Тексас блокира администрацията на президента Доналд
Коментари Харесай

Съдебно решение блокира строежа на стената на Тръмп

Федерален арбитър в щата Тексас блокира администрацията на президента Доналд Тръмп да употребява милиарди долари от средствата на Пентагона за построяването на граничната стена с Мексико, която би трябвало да спре потока от мигранти от Централна и Южна Америка, оповестява CNN.
Съдията се споделя Дейвид Брионес. Той постанови, че администрацията не може да употребява средства, отпуснати за американските военни, за строителството на спомагателни бариери по южната граница на Съединени американски щати.
От началото на мандата си Доналд Тръмп и администрацията му се пробват да съберат средства за създаване на знаковото за предизборната му акция заричане. Блокирането на построяването на граничната стена е подерният удар, който съдилищата на Съединени американски щати нанасят на Тръмп, показва CNN.
Решения, които блокират желанията и дейностите на американския президент има по основни въпроси, в това число имиграционната му политика и съпротивата му да не дава данъчните си заявления на Конгреса.
Решението на федералния арбитър Дейвид Брионес в действителност стопира едно от " кранчетата " за стената на Тръмп - това, което трябваше да пренасочи пари от Пентагона. На разположение остават средствата, които Върховният съд позволи да бъдат употребявани по-рано тази година.
През септември министърът на защитата Марк Еспър даде " зелена светлина " за отклоняването на 3,6 милиарда $, предопределени за военно строителство, за 11 плана за стената по южната граница с Мексико.
Пентагонът съобщи тогава, че половината от парите идват от разсрочени планове в чужбина, а другата половина е била планувана за планове в Съединени американски щати.
В делото, заведено от тексаския окръг Ел Пасо и Гранична мрежа за правата на индивида, се акцентира тезата, че Тръмп е надхвърлил пълномощията си, когато е оповестил национално изключително състояние, с цел да получи достъп до спомагателни средства за граничната си стена, макар че получи 1,375 милиарда $ от Конгреса.
В жалбата до съда се твърди също, че оповестяването на изключително състояние не дава отговор на дефиницията в Закона за националните изключителни обстановки за " изключителни обстановки " и се опълчва на мненията на Тръмп, че граничните бариери са довели до спад на престъпността в Ел Пасо.
" Обявяването на изключително състояние от президента беше фрапантен опит за присвояване на власт от Конгреса. Днешното правосъдно решение удостоверява, че президентът не е крал и нашите съдилища са подготвени да го възпират, когато той надвиши пълномощията си ", акцентира Кристи Паркър, юрист на Защита на демокрацията, непартийна неправителствена организация, която съставлява ищците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР