Федерален съдия потвърждава присъдите на сътрудника на Oath Keeper

...
Във вторник федерален съдия потвърди две федерални присъди срещу ветеран
Коментари Харесай

Във вторник федерален съдия потвърди две федерални присъди срещу ветеран от ВМС и сътрудник на Oath Keeper, обвинени в подпомагане на крайнодясната група да крие оръжия извън Вашингтон, окръг Колумбия, на 6 януари 2021 г.

През ноември Томас Колдуел – който беше съден заедно с лидерите на Oath Keepers Стюарт Роудс и Кели Мегс – беше осъден за възпрепятстване на официално производство и подправяне на документи. Съдебните заседатели обаче го оправдаха по всички обвинения в заговор, пред които беше изправен, включително бунтовна конспирация.

По време на изслушване във вторник сутринта съдия Амит Мехта отхвърли аргументите на Колдуел, че съдебните заседатели не разполагат с достатъчно доказателства, за да заключат, че той е виновен по двете точки. Като част от своето решение Мехта установи, че Колдуел е подкрепил членовете на Oath Keeper да възпрепятстват Конгреса на 6 януари, отбелязвайки, че Колдуел е бил готов да подкрепи организацията и е помогнал за планирането на въоръжените сили за бързо реагиране във Вирджиния.

„Постановъчните материали в подкрепа на поведението на 6 януари можеха да бъдат взети под внимание от журито... за да се даде възможност на президента (Доналд) Тръмп да остане на поста като крайна, незаконна цел“, каза Мехта.

Мехта посочи съобщенията, изпратени от Колдуел чрез криптирано приложение за „много по-голяма операция, при която може да се наложи да влезем в града, за да спасим републиката“. Съобщенията, каза Мехта, „са важни, тъй като съдебните заседатели биха могли да установят, че г-н Колдуел е обмислял много по-голяма операция, която може да включва насилие, ако бъде призована.“

Мехта също каза, че има достатъчно доказателства, че Колдуел е изтрил съобщения след разгръщането на бунта в опит да попречи на прокурорското разследване на бунта.

По време на продължилия седмици процес прокурорите твърдяха, че Колдуел, въпреки че самият той не е член на Oath Keepers, е ръководил усилията за организиране на силите за бързо реагиране, така че крайнодясната група да може бързо да транспортира огнестрелни оръжия във Вашингтон, окръг Колумбия, на 6 януари, ако те реши, че е необходимо.

Колдуел стигна дотам, че да обхване окръг Колумбия в разузнавателни мисии, казаха прокурорите, въпреки че Колдуел свидетелства, че е искал да види къде ще бъдат поставени гърнета около ралито.

На 6 януари Колдуел беше заснет на видео точно пред Капитолия да аплодира и да празнува, докато нападението продължава.

В собствените си показания Колдуел каза на съдебните заседатели, че е бил „малко глупак“, когато на 6 януари заяви, че знае къде живее тогавашният вицепрезидент Майк Пенс и направи унизителни коментари за тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

По време на изслушването във вторник Мехта каза, че собствените действия на Колдуел през онзи ден в Капитолия подкрепят присъдата му от жури за възпрепятстване на официално производство. Колдуел беше заловен на видео, казвайки: „Ние се придвижваме напред“ и „вратите са пробити“, отбеляза Мехта.

Колдуел каза на журито, че „не е имал предвид“ съобщенията, които е изпратил само седмици преди 6 януари, надявайки се, че Тръмп ще „започне да събира и екзекутира предатели“.

Той все още не е осъден.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР