Федерален апелативен съд на САЩ наложи ограничения върху широко използвано

...
Федерален апелативен съд на САЩ наложи ограничения върху широко използвано
Коментари Харесай

Съдът в САЩ ограничава достъпа до хапчета за аборт

Федерален апелативен съд на Съединени американски щати наложи ограничавания върху необятно употребявано хапче за аборт, само че решението ще остане в действие, до момента в който Върховният съд реши дали да прегледа случая.


Решението на тричленен състав на Пети областен апелативен съд със седалище в Ню Орлиънс лимитира използването на мифепристон до първите седем седмици от бременността, вместо до 10, и не разрешава разпространяването му по пощата.

Той изисква също хапчето за аборт, което е причина за повече от половината от абортите в Съединените щати, да бъде предписано от доктор.

Въпреки решението на състава от консервативни съдии, двама от които са назначени от някогашния президент Доналд Тръмп, а един - от някогашния президент Джордж Буш-младши, лекарството към този момент ще остане на пазара.

Групите срещу абортите се стремят да забранят мифепристона, потвърждавайки, че макар дългогодишното му потребление, той е рисков. Случаят е най-новата битка в борбата за репродуктивните права в Съединените щати.

Апелативният съд съобщи, че Агенцията по храните и медикаментите (FDA), която утвърди хапчето за аборт през 2000 година и го направи по-достъпно през 2016 година, " не е съумяла да отговори на няколко значими опасения по отношение на това дали лекарството ще бъде безвредно за дамите, които го употребяват ".

По време на чуване през май тримата съдии се опълчиха на причините на държавното управление, че решението дали да се позволи използването на мифепристон би трябвало да бъде предоставено на FDA.

Делото е обвързвано с решение на закостенял арбитър от Окръжния съд на Съединени американски щати в Тексас, с което мифепристонът е бил неразрешен.

Пети областен съд блокира възбраната на хапчето за аборт, само че наложи ограничавания на достъпа, след което щафетата беше предадена на Върховния съд, където консерваторите имат болшинство от 6:3 гласа.

Върховният съд резервира краткотрайно достъпа до мифепристон, като замрази решенията на по-долните съдилища и върна делото в Пети областен съд, чието последно решение също ще остане в действие, до момента в който най-висшата правосъдна инстанция в страната реши дали ще прегледа делото.


Това ще бъде най-значимото дело за аборт, което ще доближи до деветчленния Върховен съд, откогато той анулира конституционното право на процедурата през юни предходната година.

Оттогава насам към 20 щата, най-вече в Юга и Средния Запад, не разрешиха абортите напълно или ограничиха достъпа до тях, до момента в който други, най-вече по крайбрежието, започнаха ограничения за тяхната отбрана.

Образцова сигурност "

В отговор на решението на Пети правосъден окръг Центърът за репродуктивни права съобщи, че има " научно единодушие по отношение на образцовата сигурност и резултатност на мифепристон.

" Медикаментозният аборт се употребява при повече от половината от всички аборти в Съединени американски щати и налагането на остарели, ненаучни ограничавания ще навреди на милиони от най-уязвимите бременни в Съединени американски щати ", съобщи той.

Кейти Даниел, шеф по щатската политика на групата срещу абортите Susan B. Anthony Pro-Life America, приветства решението на съда.

" Агенцията за надзор на храните и медикаментите подцени науката и личните си правила, когато подпечата безразсъдната скица на демократите за аборти по пощата ", сподели Даниел.

" Няма да се успокоим, до момента в който FDA и ориентираната към облага промишленост за аборти не бъдат подведени под отговорност за страданията, които са предизвикали на дамите и девойките, както и за гибелта на безчет неродени деца ", сподели тя.

По оценки на FDA, откогато е утвърден през 2000 година, мифепристон е употребен от 5,6 милиона американки за спиране на бременност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР