FCC ще бъде няколко пъти по-дълъг от Големия адронен колайдерГолемият

...
FCC ще бъде няколко пъти по-дълъг от Големия адронен колайдерГолемият
Коментари Харесай

CERN планира нов ускорител с дължина 100 км

FCC ще бъде няколко пъти по-дълъг от Големия адронен колайдер

Големият адронен колайдер не е задоволителен за задачите на учените от CERN
(снимка: CERN)

Европейският център за нуклеарни проучвания (CERN) утвърди проект за основаване на 100-километров ускорител на частици. Наричат го „ Бъдещ кръгообразен колайдер ” (FCC).

Според учените, новият ускорител на частици ще им помогне да се оправят със дилемите, които не могат да решат с Големия адронен колайдер (LHC).

Планът планува създаване на новия колайдер покрай съществуващия. Ускорителят ще има доста по-големи размери – неговата обиколка ще бъде 100 км против 27 км за LHC.
още по тематиката
Тунелирането би трябвало да стартира през 2038 година, предшествано от изследване, резултатите от което ще покажат дали е допустимо пробутване на тунел на плануваното място. Ако не, ще се търсят други благоприятни условия.

Вторият въпрос е финансирането. Ориентировъчно, за основаване на FCC ще са нужни 21 милиарда евро. За европейските откриватели това е непоносима сума, тъй че се чака да бъдат привлечени средства от други страни.

Възможно е за задачите на плана да бъде основана интернационална организация с присъединяване на Съединени американски щати, Китай и Япония, наред с Европа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР