FCC даде зелена светлина за използване на европейската GalileoДосега GPS

...
FCC даде зелена светлина за използване на европейската GalileoДосега GPS
Коментари Харесай

САЩ разрешиха GPS алтернатива на територията си

FCC даде зелена светлина за потребление на европейската Galileo

Досега GPS беше единствената навигационна систематична, налична в Съединени американски щати

Падна монополът на системата за световно позициониране GPS на територията на Съединени американски щати. Федералната комисия по връзки (FCC) позволи потребление на различната европейска система Galileo.

GPS – създадена, внедрена и експлоатирана от министерство на защитата на Съединени американски щати – беше до момента единствената налична система за навигация за американските консуматори на електронни устройства като смарт телефони и таблети, снабдени с правоприемник на сателитен сигнал.
още по тематиката
Макар че доста от мобилните устройства имат универсални приемници, поддържащи и други системи, FCC забраняваше тяхното пълноценно потребление, което принуждаваше производителите да задействат единствено GPS приемника.

От през вчерашния ден обстановката е друга. FCC позволи потребление на различната европейска система Galileo. Има обаче известни ограничавания – разрешението не важи за федерални устройства, които се употребяват от държавни структури, включително специфичните служби.

Внедряването на Galileo стартира през 2005 година, когато бе пуснат тестов сателит. Към момента флотилията наброява 26 спътника от общо 30 планувани. Съвместното потребление на GPS и Galileo бе контрактувано още през 2004 година сред Европейския съюз и Съединени американски щати, като съглашението разрешава двете системи да се допълват една с друга.

Вчерашното решение на FCC обгръща сигналите в два честотни диапазона: L1 (1559-1591MHz) и E5 (1164-1215MHz). Приемането на сигнали в диапазона E6 (1260-1300MHz), които разрешават повишение на точността на позициониране, е неразрешен, защото този честотен обсег в Съединени американски щати не е заделен за радионавигационни системи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР